dinsdag 25 februari 2020
Homepage | regelgeving | H5N8 Vogelgriep bij hobbykippen in Belgische provincie Luxemburg

H5N8 Vogelgriep bij hobbykippen in Belgische provincie Luxemburg

Bij hobbykippen van een hobbyhouder in Wellin in de Belgische provincie Luxemburg is het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld. Een deel van deze gemeente is aangeduid als tijdelijke bufferzone. In deze zone geldt een vervoersverbod voor pluimvee, andere vogels en broedeieren en moet alle pluimvee binnen gevoederd worden. In de rest van het land worden geen bijkomende maatregelen opgelegd. De Belgische voedselautoriteit FAVV vraagt alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven.

Omdat het virus aangetroffen is bij hobbypluimvee en de omstandigheden op dit ogenblik – ondanks deze nieuwe besmetting – minder risicovol zijn dan bij eerdere besmettingen, neemt het FAVV alleen extra maatregelen in de gemeente Wellin, meer bepaald in de deelgemeenten Halma, Wellin en Chanly, die aangeduid worden als tijdelijke bufferzone. In deze bufferzone is alle vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. Elke inwoner met pluimvee of vogels in deze zone moet binnen 48 uur een inventaris overmaken aan de burgemeester, waarin aangeven wordt hoeveel en welke dieren gehouden worden. In de bufferzone moeten alle pluimvee en vogels ook binnen gevoederd en gedrenkt worden. Deze zone zal ten minste 3 weken behouden blijven.

In de rest van België worden geen bijkomende maatregelen opgelegd. Het risico is weliswaar toegenomen, maar bereikt zeker niet het niveau van enkele maanden geleden. De preventieve maatregelen, die het hele jaar door van toepassing zijn, zijn dan ook voldoende. Deze permanente preventieve maatregelen leggen onder meer voorwaarden op voor wat betreft openbare markten en verzamelingen van pluimvee en vogels. Ook zijn de professionele houders in het hele land en alle hobbyhouders in de zones, waar veel watervogels aanwezig zijn, het ganse jaar door verplicht om hun dieren binnen te voederen en te drenken. Deze zones zijn raadpleegbaar op de website van het Voedselagentschap.

In België werden in februari en maart 2017 een besmetting bij een hobbyhouder van sierpluimvee in Lebbeke en 4 gevallen bij wilde vogels vastgesteld, nl. in Oud-Heverlee, Huldenberg, Dilsen-Stokkem en Ottignies. Tussen 10 november 2016 en 19 april 2017 waren in heel België een aantal bijkomende maatregelen van kracht om het hoge risico van vogelgriep op te vangen.

bron:Agriholland

Bekijk ook

GRONINGEN AIRPORT MAG VOGELS EN ZOOGDIEREN BEJAGEN

De provincie Drenthe heeft in januari toestemming gegeven om vogels en zoogdieren af te schieten ...

1 opmerking

  1. Ook op andere plaatsen binnen de EU zijn er recente gevallen van vogelgriep. Zoals in Italie (Montovano).
    In Italie is er een algemeen verbod van beurzen, tentoonstellingen, markten, van alle soorten vogels. En dit minstens tot 30 augustus 2017.
    Binnen de EU is er een algemene oproep tot iedereen om de huidige recente voorzordsmaatregelen vogelgriep strikt op te volgen, strikt toe te passen.In de eerste plaats houders/kwekers van alle soorten vogels.
    Want er is ook een abnormaal aantal dode vogels bij andere soorten vogels dan pluimvee (kippen, kalkoenen, etc), zoals spreeuwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *