woensdag 12 augustus 2020
Homepage | overige | Grootste stinkerds van Nederland: broedende hop!

Grootste stinkerds van Nederland: broedende hop!

Hallo hallo wie stinkt daar zo? In een nieuwe zomerserie bespreken we de grootste stinkerds uit de Nederlandse natuur. Wat is het nut van stank, en waar komen die vieze luchten vandaan? Deze week trappen we af met de grootste stinkerd onder de vogels: de hop. Want in de Amsterdamse Waterleidingduinen heeft ecoloog Vincent van der Spek van Waternet een dikke primeur te melden!
Voor het eerst sinds tijden heeft er weer een hop gebroed in Nederland! In 2012 was er een eenmalig broedgeval in Limburg, maar daarvóór moeten we teruggaan tot halverwege de vorige eeuw.
De vogels hebben dit jaar een grote boom in de Amsterdamse Waterleidingduinen gevonden waar ze in een oude holte hun nest hebben gemaakt. Nadat vijf jongen succesvol waren uitgevlogen, is ecoloog Vincent van der Spek van Waternet met een endoscoop (een camera op een flexibel steeltje) in het nest gaan kijken. “Dan weet je meteen waar de bijnaam drekhaan vandaan komt”, lacht Van der Spek. “Wat een bende maken zij van hun nest! Prooiresten, poep, alles laten ze liggen. En het rook dus ook bepaald niet naar gevulde koeken zal ik maar zeggen.”
Poep en de dood
De stank van hoppen kan overigens ook nog een andere oorsprong hebben, weet Van der Spek. “De vogels hebben een speciale klier waar een stinkend goedje uitkomt. Daar smeren ze zich tijdens het broeden mee in om minder aantrekkelijk te worden voor rovers. Ik heb ooit een omschrijving gezien van die geur als ‘een combinatie van poep en de dood’. Maar ik kan dat niet bevestigen. Het verlaten nest had gewoon de penetrante geur van ammoniak!”
Klimaatverandering
Volgens Van der Spek hebben de hoppen geprofiteerd van de vele meikevers die hij zelf dit jaar ook zag in de duinen: voedsel zat. “De hop is een geweldige nieuwkomer waar zelfs de meest geharnaste vogelaar blij van wordt. Al heeft dit soort nieuws natuurlijk altijd wel een donker randje. Waarschijnlijk begint hij zich in onze streken thuis te voelen vanwege … het veranderende klimaat.”

bron:Vroegevogels

Bekijk ook

Miljarden dieren dood of verjaagd door bosbranden Australië

Door de bosbranden begin dit jaar in Australië zijn zeker drie miljard dieren omgekomen of ...

1 opmerking

 1. Niet alléén de natuur heeft jonge hoppen voortgebracht,vele kwekers van inlandse vogels ,broeden hier goed mee.
  Deze soort heeft een prominente plaats ingenomen.
  Ook nu blijkt maar eens weer dat de natuur en de volière houders ,veel delen,
  Al zullen de antie dierenliefhebbers ? Daar weer anders over denken.
  De akwas.. onder de mensen.
  Ja? Dan komt niets goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *