donderdag 20 februari 2020
Homepage | foto & film | Grootste roofvogel van Europa gespot boven Brabant

Grootste roofvogel van Europa gespot boven Brabant

DEN BOSCH – De grootste roofvogel van Europa is maandag gespot boven onder meer Den Bosch, Sleeuwijk, Almkerk, Rosmalen en Uden. Het gaat volgens Natuurmonumenten om een zeldzame lammergier. De vogel heeft een spanwijdte van bijna drie meter.

Volgens informatie die Natuurmonumenten heeft gekregen van de Vulture Conservation Foundation gaat het om een lammergier die vorig jaar is geboren. Het is volgens de deskundigen normaal voor deze jonge vogels om de wijde wereld in te trekken op zoek naar nieuwe leefgebieden.
In dit geval is de vogel uit koers geraakt en ver afgedwaald van de berggebieden in onder meer Europa waar hij normaal leeft.
Op meerdere plekken gespot
De waarnemingen worden gemeld via de website Waarnemingen.nl.
Lammergieren zijn aaseters. In Nederland best lastig. De deskundigen hopen daarom dat de vogel snel weer richting het zuiden trekt. Richting Pyreneeën of Alpen. Om deze reis te volbrengen heeft de vogel voldoende rust en eten nodig.

Noot van de redactie: 2 jaar geleden werd een verzwakte lammergier opgenomen in het opvangcentrum De Fûgelhelling in Ureterp. Deze werd gezond en wel weer teruggebracht naar Zwitsterland

bron: omroepbrabant
foto: Fûgelhelling

De lammergier, die hersteld is bij De Fûgelhelling in Ureterp

Bekijk ook

Dode vogels op de autoweg tussen Salou en Tarragona (Spanje)

Er wordt aan de Costa Dorada en op de sociale media veel gespeculeerd en geschreven ...

2 opmerkingen

  1. Er werd even gedacht aan een zonsverduistering.

  2. Sinds 1984 heb ik mij in de lammergier verdiept toen er artikelen in de Telegraaf over verschenen. Het WNF was net bezig om in de Alpen exemplaren van deze roofvogel daarginds uit te zetten en thans vliegen er weer meer dan 200 lammergieren daar rond.
    Ik ken trouwens een oud verhaal dat in de 19de eeuw de laatste lammergier van Zwitserland (de gieren verdwenen in de Alpen door de jacht, vergif, gebrek aan voedsel en natuurverlies), een vrouwtje dat ‘Het oude wijf’ werd genoemd, bijna 25 jaar lang wraak nam op de Zwitsers omdat ze in 1862 haar mannetje hadden afgeschoten! Ze roofde toen in alle bergdorpen daar honden en katten om op te eten totdat ze in 1886 was vergiftigd en thans opgezet staat in een Zwitsers museum!
    En hoe jammer is het dat ik de vogel niet heb gezien daar ik namelijk in ‘s-Hertogenbosch woon waar de lammergier juist overheen vloog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *