zaterdag 14 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Groot onderzoek naar meeuwen moet oplossing geven voor overlast

Groot onderzoek naar meeuwen moet oplossing geven voor overlast

De meeuw die daar staat ken ik”, zegt ecoloog Roland-Jan Buijs op het strand bij Duindorp. Hij doet onderzoek naar het gedrag van deze vogels. Duizenden heeft hij er geringd. “Normaal is deze meeuw te vinden bij een patatkraam in de haven. Nu zien we dat hij ook op het strand op zoek gaat naar natuurlijk voedsel.”

De gemeente Den Haag heeft de ecoloog ingeschakeld in de hoop om de definitieve oplossing tegen meeuwenoverlast te vinden. In maart en mei is Buijs er met vrijwilligers op uitgegaan in de stad om de populatie meeuwen te bestuderen. Dit weekend hebben ze voor de derde keer een telling gedaan.

“We tellen de aantallen en bekijken wat ze doen. Voordat we gedegen oplossingen voor meeuwenoverlast kunnen bedenken, moeten we eerst meer inzicht krijgen in het gedrag van meeuwen. Vandaar dit onderzoek”, zegt de ecoloog.

Het onderzoek is nu een half jaar bezig en de eerste patronen zijn volgens Omroep West al zichtbaar. Zo zijn de deskundigen erachter gekomen dat in bepaalde delen van Den Haag nog veel wordt gevoerd. In de straten waar ondergrondse afvalcontainers staan is de overlast verdwenen.

De ecoloog heeft de afgelopen jaren al duizenden meeuwen geringd. Hij vertelt dat hij er op vakantie in Portugal eentje tegenkwam. “Ze overwinteren namelijk in het zuiden. Je staat wel eventjes te kijken als je een van je meeuwen daar ziet.”

In september komt er nog een telling. Later dit jaar wordt dan duidelijk hoe de overlast het beste kan worden aangepakt. Dan worden de definitieve resultaten van het onderzoek bekendgemaakt.

Bron: https://nos.nl/l/2241623

Bekijk ook

Rechtbank Den Haag verbiedt opnieuw afschieten van smienten in Zuid-Holland

De Rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat er geen afschot van smienten mag plaatsvinden ...

1 opmerking

  1. Ja hoef je geen ecoloog voor te zijn,waar voedsel is zijn de meeuwen en kraaien ook.
    Andersom ook ,als er niet wat te eten valt komwn de diverse vogels ook niet,ligt aan het voedsel.

    Dat is toch géén hogere wiskunde,
    Maar boeren verstand
    Kijk maar naar de mensen in 40 / 45 ,een ieder ging naar het platteland,waarom? Juist al is dat in 2018 veranderd,een ieder geeft af op de boeren,want er is eten voldoende,er komt ooit misschien een andere tijd,maar dan zijn de boeren weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *