dinsdag 18 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | GroenLinks tegen uilenshow Stadsplein Amstelveen

GroenLinks tegen uilenshow Stadsplein Amstelveen

Dat er zaterdag (26 maart) op het Stadsplein een uilenshow was, te midden van een evenement met andere kramen en kermisattracties, is GroenLinks in het verkeerde keelgat geschoten. Tessa van Wijnen in die gemeenteraadsfractie geeft er schriftelijke vragen over aan B&W gesteld. Tegen betaling konden kinderen zaterdag onder meer een uil (of andere roofvogel) aaien. De dieren zaten vastgeketend aan houten blokken, zonder drinkwater of beschutting.

GroenLinks wil van B&W weten of die ervan wisten, hoe het toezicht is geregeld en of zij vinden dat exploiteren van dieren past bij de landelijke en Amstelveense regels op het gebied van dierenwelzijn. Ook vraagt de fractie aan het college of het weet dat diverse organisaties, waaronder de Vogelbescherming, zich inzetten om een einde te maken aan dergelijke shows. En of het dat ook wil doen en in het vervolg zorgen dat zulke shows in Amstelveen niet meer voorkomen.

Volgens Van Wijnen passen zij niet bij de manier waarop men in Amstelveen omgaat met dieren. “Er wordt een verkeerd beeld van wilde vogels gegeven en hun welzijn komt vaak niet op de eerste plaats”, zegt ze. GroenLinks wil dat shows of presentaties met wilde dieren en vogels niet meer worden toegestaan in Amstelveen.
“Kinderen kunnen op veel manieren over dieren leren en daar ervaringen mee opdoen. Het is daarvoor niet nodig wilde dieren te exposeren en ze tegen betaling geaaid te laten worden”, vindt Van Wijnen. Zij wijst er op dat het vorig jaar werd verbonden wilde (zoog)dieren in circussen te houden, een maatregel waartegen fel verzet uit de circuswereld kwam, die de tegenstanders gebrek aan kennis omtrent de verzorging van de dieren verweet. Mede door de maatregel ging inmiddels Circus Herman Renz failliet. Het verbod geldt niet voor presentaties van wilde vogels, constateert GroenLinks. “Hoewel de overwegingen bij het circusverbod vaak ook gelden voor roofvogelshows.”

bron: Amstelveen.blog
foto: Door Sascha Rösner – Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Een ransuil
Een ransuil

Bekijk ook

Verdachten illegale vogelhandel verschijnen voor rechter in Amsterdam

Een beetje bijzondere papegaai levert zo tussen de 1.000 en 2.000 euro op, beschermde soorten ...

2 opmerkingen

  1. De voormalige fractie voorzitter kwam savonds thuis in een docu over deze fractie,en het eerst wat hij savonds deed was zijn kat naar buiten laten. Overings wel zonder deze te aaien.
    Misschien iets voor deze partij om zich druk om te maken.hier word snachts ontzettend veel leed aangedaan in de dierenwereld, zonder dat deze partij zich daar om bekommerd.
    Gr lonchura

  2. Uilen hebben geen water nodig. Groen links moet zich verdiepen in zaken waar ze misschien verstand van hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *