woensdag 19 februari 2020
Homepage | overige | ‘Grijze roodstaartpapegaai dreigt uit te sterven in Ghana’

‘Grijze roodstaartpapegaai dreigt uit te sterven in Ghana’

De grijze roodstaartpapegaai dreigt binnen enkele jaren uit te sterven in Ghana.
De wilde populatie van de papegaaien in het Afrikaanse land is sinds 1992 afgenomen met 90 tot 99 procent.
De vogels hebben het waarschijnlijk moeilijk door de kap van bomen, maar ook omdat ze vaak worden gevangen en vervolgens verhandeld als huisdieren.
Dat melden onderzoekers van de Manchester Metropolitan University in het wetenschappelijke tijdschrift Ibis.

Telling
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door grijze roodstaartpapegaaien te tellen in 42 afgebakende gebieden van 100 vierkante kilometer in de bossen van Ghana. De resultaten werden vergeleken met een telling die in 1992 was uitgevoerd.
De verschillen waren groot. In sommige stukken bos werden slechts 18 papegaaien geteld, terwijl er 23 jaar eerder nog 700 tot 1.200 exemplaren waren waargenomen.
“Het was shockerend”, verklaart onderzoeker Nigel Collar op nieuwssite New Scientist. “Het is moeilijk om te bepalen wat we hieraan kunnen doen.”

Houtkap
De onderzoekers ondervroegen de lokale bevolking over de mogelijke oorzaken van de afnemende papegaaienpopulatie. De meeste ondervraagden (41 procent) zagen de houtkap als de grootste bedreiging voor de grijze roodstaartpapegaaien. Veel mensen (37 procent) gaven de schuld echter ook aan dierenhandelaren.
Grijze roodstaartpapegaaien komen alleen voor in Centraal-Afrika en zijn zeer populair als huidsdier vanwege hun intelligentie. De vogels kunnen menselijke spraak bijna perfect imiteren.

Populatie
Overigens is het niet overal slecht gesteld met de grijze roodstaartpapegaai. In Congo, Gabon en delen van Nigeria zijn nog grote populaties van de dieren te vinden.
Schattingen van de wereldwijde populatie lopen echter sterk uiteen. Sommige wetenschappers gaan uit van een miljoen exemplaren, volgens andere onderzoekers vliegen er nog zeker 12 miljoen grijze roodstaartpapegaaien rond op aarde.

 

bron: NU.
foto: “Psittacus erithacus qtl1” by Quartl Wikimedia Commons

800px-Psittacus_erithacus_qtl1

Bekijk ook

Dode vogels op de autoweg tussen Salou en Tarragona (Spanje)

Er wordt aan de Costa Dorada en op de sociale media veel gespeculeerd en geschreven ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *