vrijdag 28 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Grauwe gans op de wildlijst ?

Grauwe gans op de wildlijst ?

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJ) wil dat de overheid de grauwe gans op de wildlijst plaatst. Hierdoor wordt de jacht op deze vogels makkelijker voor de jagers. Bovendien toont de overheid hier mee aan dat de populatie ganzen zo groot is dat duurzaam jachtbeleid nodig is.
De bejaging van ganzen valt in de huidige regelgeving onder de bevoegdheid van provincies, wat volgens de jagersvereniging leidt tot ‘een lappendeken aan wet- en regelgeving’. Bovendien bezorgen de geldende regels zowel provincie als jagers een grote hoeveelheid extra administratieve taken. ‘Landelijke eenduidige regels leiden tot veel minder bureaucratie.’

Vangacties in ruiperiode
Daarnaast pleit de Jagersvereniging er voor dat maatregelen om ganzen ook buiten het vast te stellen jachtseizoen te vangen mogelijk moeten zijn, als het gaat om schadebestrijding. De vereniging denkt hierbij onder meer aan lokale vangacties in de ruiperiode van de ganzen (juni-juli), waardoor veel dieren in één keer worden gevangen. Deze maatregel kost echter wel veel tijd en geld.

Ganzen zorgen voor vraatschade aan onder meer wintergranen en grasland. In korte tijd kunnen ze, afhankelijk van het aantal ganzen, een heel perceel kaal vreten. Jaarlijks bedraagt de ganzenschade in de landbouw circa 70 miljoen euro, waarvan een beperkt deel wordt vergoed. Ganzen zijn verantwoordelijk voor 76 procent van de totale faunaschade, blijkt uit berekeningen van het CLM.

2,5 miljoen winterganzen
Nederland heeft een internationale verantwoordelijkheid om een minimum aantal ganzen te herbergen, stelt de Jagersvereniging. De aantallen ganzen die in Nederland overwinteren, zijn volgens de vereniging echter vele malen hoger dan het afgesproken minimum. ‘In de winter kan het aantal oplopen tot bijna 2,5 miljoen winterganzen en in de zomer tot 630.000 zomerganzen. Wanneer daar ook nog de zwanen, smienten en meerkoeten bij worden geteld zijn er in de winter ruim 3 miljoen grasetende vogels aanwezig.’

bron: akkerwijzer.nl
foto: Door Look Sharp! – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4534547

De grauwe gans hier nog rustig aan het "grazen"
De grauwe gans hier nog rustig aan het “grazen”

Bekijk ook

Onderzoek naar gebruik lijmplank

Boswachters zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart na een melding over het gebruik van lijmplanken. Deze ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *