maandag 21 oktober 2019
Homepage | natuurbescherming | Gourmetten soms dodelijk voor vogels

Gourmetten soms dodelijk voor vogels

Heb je vogels en ga je deze kerstdagen gourmetten? Zet je vogels dan in een kamer waar de dampen van het collectieve kokkerellen niet kunnen doordringen.

Gourmetten en vogels blijkt vaak een verkeerde combinatie. Terwijl de familie gezellig de stukjes vlees en vis bakt in de kleine pannetjes met antiaanbaklaag, blaast op datzelfde moment Pietje zijn laatste adem uit.

Antiaanbaklaag ‘killing’
De reden van deze plotselinge dood van gevleugelde huisvriendjes blijkt die zo gewaardeerde antiaanbaklaag te zijn. Deze is namelijk in bijna alle gevallen gemaakt van Teflon. Op zich is dat geen probleem. Teflon werkt perfect zolang er maar vet of olie in de pannetjes zit. Alleen gebeurt het bij gourmetten maar al te vaak dat lege pannetjes op de warmtebron worden geplaatst, waardoor de pannetjes oververhit raken.

Die temperatuur kan zelfs zo hoog oplopen (tot ruim boven de 300 graden Celsius) dat daardoor uit het Teflon giftige stoffen vrijkomen. Als deze stoffen door vogels worden ingeademd kunnen ze longbloedingen, hersenletsel en evenwichtsproblemen veroorzaken. In bijna alle gevallen is deze ‘Teflonvergiftiging’ direct dodelijk.

Rijdende Rechter
Al eerder, in 2012, is er in de media aandacht besteed aan dit pijnlijke fenomeen. Toen kwam ene Mevrouw van Vendeloo op het spreekuur van Meester Visser, de Rijdende Rechter. Reden was de dood van acht van haar twaalf siervogels, die waren gestikt toen ze poffertjes aan het bakken was in haar nieuw aangeschafte poffertjespan… met Teflon antiaanbaklaag.

Weliswaar kon de fabrikant niet aansprakelijk worden gesteld, toch was het toen al duidelijk dat Teflon en dieren geen goede combinatie vormde. Dit werd ook toegegeven door DuPont, uitvinder en producent van Teflon.

foto: Wikipedia

800px-Serinus_canaria_gelb

Bekijk ook

Stadsvogeladviseur worden ??

Stadsvogeladviseurs zijn voor Vogelbescherming de ogen en oren in het stedelijke gebied. Sinds 2009 zetten ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *