donderdag 16 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | GLASSCHERVEN RONDOM MEEUWENNESTEN

GLASSCHERVEN RONDOM MEEUWENNESTEN

Overspel, autisme en echtscheidingen. ‘Het lijkt wel GTST op de meeuwenkolonie’ aldus onderzoeker Roland-Jan Buijs. Hij doet nu 23 jaar onderzoek naar meeuwen. Een vogel die hem keer op keer verbaast. ‘Sinds ik dit dier ben gaan bestuderen, ging er een wereld voor me open.’

Verdwijnende meeuwen
Het gaat ‘achteruit’ met de populatie kleine mantelmeeuwen en zelfs ‘keihard achteruit’ met de populatie zilvermeeuwen op de Krammer Slikken. Mogelijk komt de zilvermeeuw op de Rode Lijst. Wat is hier aan de hand? Is dit rampzalig? Of zijn we onderweg naar een nieuwe balans die natuurlijker is? En was de situatie van de afgelopen jaren vertekend omdat wij het de meeuwen zo makkelijk hebben gemaakt om aan eten te komen?

Mysterie van de glasscherven
Om dit te kunnen onderzoeken worden de jongen van de kolonie op de Krammer Slikken geringd. Juist door al die monitoring is hen opgevallen dat er bij de nesten vaak hoopjes glasscherven liggen. Deze zijn uitgebraakt door de broedende meeuwen.
Het blijkt dat de meeuwen naar voedsel zoeken bij een glasverwerkingsbedrijf, niet ver van Krammer-Volkerak. De vogels bezoeken er de glasbelt en blijken met name geïnteresseerd te zijn in de potten pindakaas en pastasaus. De scherven van deze glazen potten schrokken ze op, en vervolgens braken ze dat bij hun nest weer uit. Bij een enkele meeuw scheurt de keelzak of tong uit door het glas, maar over het algemeen lijken de meeuwen niet zo veel schade te ondervinden van de porties glas.

Het glasverwerkingsbedrijf is ook niet blij met deze praktijken en is hard op zoek naar een oplossing. Netten helpen niet en verjagen helpt maar heel even. Maar een ding zou kunnen helpen: maak je pindakaas- en mayonaisepotten schoon voordat je ze naar de glasbak brengt!

bron:Vroegevogels

Bekijk ook

Hoe klinkt een kneu en vooral ook, hoe ziet hij er uit(met video)

De kneu kneutert, krast en babbelt tevreden voor zich uit en vooral ook door elkaar ...

1 opmerking

  1. Ja waar een aantal soorten ,zich explosief vermenigvuldigen, zullen andere meer ruimte verliezen,
    This net als met de mensen,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *