zaterdag 30 mei 2020
Homepage | uitheemse vogels | Gieren ingezet tegen illegale afvaldump in Lima

Gieren ingezet tegen illegale afvaldump in Lima

In de Peruaanse hoofdstad Lima hebben ze iets nieuws bedacht om de illegale dump van afval aan te pakken: de inzet van gieren. Tien van die vogels worden uitgerust met een cameraatje en gps. Zij moeten in kaart gaan brengen waar inwoners illegaal hun vuilnis neergooien.

In Lima wonen zo’n tien miljoen mensen, die dagelijks ruim 6000 ton afval veroorzaken. “96 procent daarvan komt terecht op de vuilnisbelten en stortplaatsen, maar de rest wordt illegaal gedumpt”, zegt een medewerker van de gemeente.

Volgens experts zijn gieren de ideale vogels om het afvalprobleem te monitoren. Ze gaan in hun zoektocht naar voedsel van nature al af op kadavers en vuilnis. Een televisie- en radiocampagne moet de inwoners van Lima bewust maken van de meekijkende gieren.

“Over het algemeen zijn mensen negatief over gieren. Die worden vooral geassocieerd met de dood en andere negatieve zaken”, zegt een valkenier. “Mensen realiseren zich niet dat gieren een erg belangrijke rol spelen in de natuur. Vooral in Lima helpen ze mee met het beheersen van het afval.”

De komende tijd zullen de dieren getraind worden. Ze leren onder meer om terug te vliegen naar hun trainer. Die kan vervolgens de beelden en gegevens binnenhalen, die op een speciale website worden geplaatst.

bron: NOS
foto: “Gyps fulvus flying 3 (aka)” by André Karwath aka Aka Wikimedia Commons

Gyps_fulvus_flying_3_(aka)

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *