vrijdag 29 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Gevel waait om en dondert op volière: “Een koppeltje parkieten van 1.000 euro is gaan vliegen”

Gevel waait om en dondert op volière: “Een koppeltje parkieten van 1.000 euro is gaan vliegen”

HOOGLEDE – Door de hevige wind viel maandagochtend de topgevel van een woning in aanbouw naar beneden langs de Kleine Stadenstraat in Hooglede. Een grote hoeveelheid stenen belandde op de volière van Freddy Bostoen. Vier parkieten zijn momenteel nog spoorloos.
Freddy Bostoen (66) en zijn vrouw Rosita Meeuws (68) waren maandagochtend in hun woning toen omstreeks 9.15 uur plots de topgevel van de woning in aanbouw naast hun huis omverwaaide. “Ik stond net op het punt om naar de apotheek te vertrekken. Een kwartier later zou ik waarschijnlijk aan het werk zijn in mijn volière”, vertelt Freddy.

Het koppel werd opgeschrikt door een grote knal vanop de binnenkoer. “Alles ging heel snel. We zagen heel veel stof. In een fractie van een seconde was de volière bedekt met stenen.” Slechts een klein gedeelte van de meterslange vogelkooi bleef gespaard. Freddy ging onmiddellijk buiten kijken. “Het moment zelf dacht ik dat ik iets ging krijgen. Ik zag nog één van de vogels nabij de kooi zitten, maar kon die niet meer vangen.”
Koppeltje

De Hoogledenaar is al meer dan veertig jaar een liefhebber van vogels. In zijn volière houdt hij een achttal parkieten. Wonder boven wonder hebben die de instorting allemaal overleefd. “Maar vier parkieten zijn wel ontsnapt. Daarbij onder andere een koppel prachtige zonneparkieten.” Zo’n vogeltje kost al snel vijfhonderd euro. “Het was echt een mooi koppeltje. Ik hoop dat ik ze hier terug samen kan brengen. Al besef ik dat het heel moeilijk wordt om ze te vangen. Voor die vogels wordt het echter moeilijk om in de vrije natuur te overleven.” Wie Freddy kan helpen om de vier parkieten terug te vinden kan hem opbellen op het nummer 0495-82.71.45.
Tweede keer

Maandagochtend werd het puin in de tuin van de Freddy en Rosita opgeruimd. Naast de volière geraakten ook de tuinmeubels ernstig beschadigd. “Ik had onlangs nog een mooi zithoekje ingericht. Gelukkige waren we niet buiten toen die gevel omwaaide. We beseffen dat we best nog geluk hebben gehad.” Een nieuwe volière bouwen is Freddy nog niet onmiddellijk van plan. “Ik zal eerst wachten tot het huis hiernaast afgewerkt is. De gevel stond vast, maar tegen een dergelijke wind valt heel weinig te beginnen.”

Voor Freddy en Rosita is het al de tweede keer sinds ze langs de Kleine Stadenstraat wonen dat er een gevel op hun erf valt. “Toen ze vijftien jaar geleden de woning hiernaast afbraken, is er ook een deel van de gevel op onze garage gedonderd. Toen was er ook heel wat schade”, herinnert Rosita zich.

bron:nieuwsblad.be

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

1 opmerking

  1. Meestal bouwen ze een krakkemikkige volière, maar daar doen ze de huizen zo bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *