donderdag 16 juli 2020
Homepage | overige | Gespot! Grote groep vale gieren vliegt boven boven de Rotterdamse regio

Gespot! Grote groep vale gieren vliegt boven boven de Rotterdamse regio

Een grote groep vale gieren vlogen vanmorgen boven Vlaardingen. Veel inwoners hebben de grote vogels, die een spanwijdte van wel 2,5 meter hebben, gespot in de lucht. Directeur Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam is enthousiast. ‘Dit is zo gaaf. Kijk omhoog!’, schrijft hij op Twitter.
Meerdere inwoners meldden vanochtend dat zij meerdere van de grote vogels over zagen vliegen. Opvallend is dat veel meldingen uit Vlaardingen kwamen. Inmiddels stromen langzamerhand ook meldingen uit Schiedam en Rotterdam binnen. Gisteren werd ook al een groep van 15 vale gieren in Amsterdam gespot. Mogelijk gaat het dus om dezelfde beesten.

Bijzonder is dat de vogel jaren geleden nog zeldzaam was in Nederland, maar nu vaker zijn gezicht laat zien. Het dier behoort tot een van de grootste vogels ter wereld.
Met de enorme vleugels legt de gier grote afstanden af, en hoewel de vogels meestal zweven en ze langzaam lijken te vliegen kunnen ze een snelheid bereiken van meer dan 70 kilometer per uur, en honderden kilometers per dag afleggen.
De vale gier komt voor in Zuidwest-Azië, delen van noordelijk Afrika, het Arabisch Schiereiland en zuidelijk Europa. In Europa komt de soort vrij algemeen voor in Spanje, Portugal en Frankrijk, onder andere in de Pyreneeën. Hij is ook geherintroduceerd en uitgezet in centraal Frankrijk.

bron:AD.nl/waterweg

Vale gier in volle vlucht

Bekijk ook

Draaihals broedt in een paal (met video)

In een paal zat een nest van draaihalzen die filmer ablaak – goed verstopt – ...

1 opmerking

  1. Ja op vakantie ,naar nederland🤣

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *