woensdag 8 juli 2020
Homepage | wetenswaardigheden | Gerrit Walet maakt vogelhuisjes in alle soorten en maten

Gerrit Walet maakt vogelhuisjes in alle soorten en maten

Voor stedentrippende Chinezen is het een belangrijke fotohotspot. En het treintje van de Waterlijn stopt speciaal op de Conincksbrug, zodat de gids een verhaaltje kan vertellen over de vogelhuisjes van Gerrit Walet. De zijgevel van diens hoekhuisje aan de Scheltussingel is bekleed met zeker veertig exemplaren. De eerste, een paar jaar oud, was er een zonder poespas.

Inmiddels heeft dat gezelschap gekregen van vogelhuisjes met een voorhang van stripfiguren als Donald Duck en Mickey Mouse. Ook zitten er hondenkoppen en ondefinieerbare vogelsoorten tussen. En er komt nog meer bij.

Op de achterplaats, waar bouvier Debby en buldog Diesel hun stem verheffen, staan onder meer het animatiekoppel Buurman en Buurman en een hemelsblauw caravannetje gereed voor expositie. ,,Dat ga ik nog niet ophangen, want dan gaan de vogels er gelijk mee vandoor.”

Even serieus: vogels leggen er eitjes in. Het zijn van die gele beestjes. Uh… Oh, ja: koolmeesjes. De jonkies zijn nu weer uitgevlogen. Maar de huur is al die tijd hetzelfde gebleven.”
Gerrit Walet, verzamelaar
Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? ,,Er kwamen allerlei vogels aan de deur die vroegen of ik een huisje wilde verhuren. Op dit moment zit alles vol met buitenlandse gasten.”

Koolmeesjes
Gerrit (60), krantendistributeur, postbezorger, schroothandelaar en oud-kampioen zo veel mogelijk frikadellen wegwerken in een uur (18), grijnst een gebit vol bruine stompjes bloot. ,,Even serieus: vogels leggen er eitjes in. Het zijn van die gele beestjes. Uh… Oh, ja: koolmeesjes. De jonkies zijn nu weer uitgevlogen. Maar de huur is al die tijd hetzelfde gebleven.”

Om eerlijk te zijn: de vogelhuisjes zijn een idee van echtgenote Wil. Het groeide vervolgens uit tot een familieproject. De kinderen zoeken op internet plaatjes uit, waarna Gerrit met de figuurzaag aan de slag gaat. Een aantal vogelhuisjes, waaronder dat caravannetje, is hun cadeau gedaan door een kennis, een gepensioneerde hobbyist uit Ophemert. ,,Ik doe het allemaal tussen de bedrijven door”, zegt Gerrit. ,,Dat knutselen kost veel tijd. Die huisjes moet wel stormbestendig zijn, hè?”

Benzinepompje
Hij beent naar het postzegelvoortuintje. Daar is tussen plantenbakken in alle soorten en maten nog net plek voor een houten zitje. ,,Weet je wat ik daar wel zou willen hebben? Een oud benzinepompje en een Engelse telefooncel, zo’n rode. Maar met een groene Hollandse zou ik ook heel blij zijn.”

bron en foto: AD.nl

vogelhuisjes

 

Bekijk ook

Wat staat op het menu van de steenuil?

Een formidabel project: 75 dagen lang, 24 uur per dag tellen wat de steenuilen van ...

1 opmerking

  1. Deze Chinees is alleen geïnteresseerd hoe groot de eieren zijn en of je deze en de vogels,kunt eten.
    De rest is bijzaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *