maandag 22 juli 2019
Homepage | inheemse vogels | Geringde Belgische merel legt loodje in Ootmarsum.

Geringde Belgische merel legt loodje in Ootmarsum.

Gerard Heisterkamp vond in het voorjaar een geringde, dode merel. Hij meldde dit bij Hans Bolscher, die lid is van de Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum. Hans Bolscher stuurde de gegevens, die op de ring vermeld staan, door. Na een paar maanden kreeg Bolscher een document toegestuurd en daaruit bleek dat deze merel in België is geringd. Toch wel bijzonder, omdat iedereen er eigenlijk vanuit gaat dat een merel een echte standvogel is. Dat blijkt dus anders te zijn en dat maakt deze vondst van de merel wel duidelijk.

Gerard Heisterkamp toonde zich blij met deze terugmelding uit België, maar was ook zeer verbaasd dat deze vrouwtjesmerel zo’n grote afstand had afgelegd.
Op het document, dat vanuit Brussel is verstuurd, is te zien dat de merel op 7 oktober 2012 is geringd in Sint Kruis en dat ligt in de buurt van Brugge. Heisterkamp vond de merel op 17 maart 2015 in de Putstraat waar het beestje zijn Waterloo vond.
Het ringen en ook het vinden van deze geringde vogel zorgde voor een heel leuk resultaat. Het geeft veel informatie en dus is de ‘levensloop’ van een vogel op deze wijze goed te volgen. Het feit alleen al dat deze Belgische merel zo’n afstand heeft afgelegd is opzienbarend. Daarom hopen de leden van de Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum ook dat mensen, die geringde dode vogels vinden, hen in kennis stellen van deze vondst. Op deze manier kan het geboortejaar en de plaats achterhaald worden van de gevonden vogel. Die gegevens zijn ook belangrijk om de populatie van een vogelsoort te volgen en geven dus nuttige informatie voor de vogelliefhebbers. De leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum zijn te vinden op de site www.heemkunde-ootmarsum.nl.

bron: inenomootmarsum.nl
foto: “Solsort” by Malene Thyssen (User:Malene) wikimedia

De merel in dit bericht is helaas uitgezongen
De merel in dit bericht is helaas uitgezongen

 

Bekijk ook

Hoe vogels van je buurt een oorlogsgebied maken

Een duikende merel die je verrast tijdens een ochtendloopje? Of een sissende ekster die plots ...

1 opmerking

  1. Een vrouwtjes merel die ooit wel zong naast het trekgedrag dubbel zo opzienbarend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *