dinsdag 21 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | “Geknipte” eksters in vangkooien: boete

“Geknipte” eksters in vangkooien: boete

LEEUWARDEN/SONDEL Een boete van 550 euro en nog eens 550 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Dat was de straf die een 72-jarige inwoner van Sondel maandag opgelegd kreeg van economische politierechter Bauke Jansen voor het bezit van twee vangkooien waarin vier -gekortwiekte- eksters zaten.

Het hebben van vangkooien mag niet, maar ook het houden van eksters is verboden. De ekster is een beschermde diersoort. De wet geeft wel de mogelijkheid om de vogels weg te jagen, te ‘verontrusten’ zoals het officieel heet. De dieren gevangen houden mag niet. Dat wist de verdachte ook wel, hij had de vogels dan ook niet zomaar in de kooien gezet.

De gekortwiekte -‘geknipte’- eksters dienden om soortgenoten te vangen. De gevangen dieren zouden dan weer elders in Friesland uitgezet worden. Dat eksters en andere grotere vogelsoorten, zoals kraaien, de eieren en soms kuikens van andere vogels opvreten, was de Sondelaar een doorn in het oog.

Hij presenteerde zich als vogelliefhebber, maar dan wel met een hart voor de ‘kleinere’ erfvogels en weidevogels. ‘De kleine vogels zijn mij dierbaar, de rovers houd ik liever buiten de deur’, zei de man. Van die ‘rovers’ komen er steeds meer, terwijl bijvoorbeeld de weidevogelstand al jaren terugloopt.

Het evenwicht is zoek’, zei de Sondelaar. De rechter en ook officier van justitie Daniëlle van Ieperen hadden alle begrip voor de drijfveren van de verdachte. Maar hij had de wet overtreden. En hij was een gewaarschuwd man: in 2009 kreeg hij al eens een voorwaardelijke boete omdat hij een kraaienvangkooi had.

‘U bent een gewaarschuwd mens, ik vind dat ik consequent moet zijn’, zei de rechter. Jansen legde de door de officier geëiste boete van 1100 euro voor de helft voorwaardelijk op. ‘Ik doe dit omdat ik uw verhaal best begrijp, maar er zijn regels’, verduidelijkte de rechter.

bron:Balkstercourant

vrouwejustitia

Bekijk ook

Vogelgriepvirus nu ook in oosten van Duitsland opgedoken

In Duitsland is een geval van het vogelgriepvirus H5N8 ontdekt, meldt de overheid van de ...

2 opmerkingen

  1. Natuurlijk Zijn er regels ,die Zijn er ook voor declaraties van once volks vertegenwoordigers, maar?? Deze worden ook Vaak overtreden,wou dat de rechters dear ook iets vaker zouden zeggen,je bent al eerder gewaarschuwd? Dus ?. Een hogere straf,
    Doch meestal gebeurt dit Niet, kijk maar naar de zorg / ziekenhuis/ woningbouwcorporaties/ Burgemeester/ Wethouders// omroeppen,en nog veel meer publieke functies.

    • Door de zogenaamde dierenactivisten wordt de hele natuur ontwricht..Eksters vreten alle jonge merels en lijsters uit de nesten ,Aalscholvers vreten alle wateren leeg en vossen alle wild op.Dat schijnt ,,normaal ´´te zijn .Hopen ze ook nog dat de wolf in Nederland komt .Achterlijk is hier nog het mooiste woord voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *