woensdag 8 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | ‘Geen toeval dat eendenbedrijven getroffen worden’

‘Geen toeval dat eendenbedrijven getroffen worden’

De drie bedrijven in Biddinghuizen waar de afgelopen week vogelgriep werd vastgesteld waren eendenfokkerijen. Dat is geen toeval, zegt Arjan Stegeman, epidemioloog en adviseur van de overheid.

Vaker verversen
Volgens Stegeman ligt het probleem voor een deel in de hygiëne en bioveiligheid op bedrijven. Zo moet strooisel in eendenstallen vaker aangevuld en ververst worden dan strooisel in bijvoorbeeld kippenschuren. Dat komt doordat eenden nattere mest produceren dan kippen.

Wilde vogels
Het strooisel ligt bij boeren vaak in open schuren of zelfs buiten opgeslagen. Dit betekent dat er ook wilde eenden en andere vogels in neer kunnen strijken. Ze zoeken er naar eten en laten er ook uitwerpselen achter. Het strooisel met de uitwerpselen wordt vervolgens de stal met eenden binnengereden. Uit onderzoek blijkt dat het vogelgriepvirus vooral via poep verspreid wordt.

Eend op eend
Verder zijn eenden in stallen volgens Stegeman vatbaarder voor de huidige vogelgriep dan bijvoorbeeld kippen. Veel wilde vogels die de afgelopen weken rond de randmeren ten prooi vielen aan de ziekte waren kuifeenden. En volgens de epidemioloog slaat een virus gemakkelijker van eend op eend over dan bijvoorbeeld van een eend op een kip.

Oplossing
Met een eenvoudige maatregel als het binnen opslaan van strooisel, zou volgens Stegeman in de toekomst de kans op verspreiding van de vogelgriep kunnen worden verkleind.

bron: Omroepflevoland.nl
foto: eerder geplaatst

kuifeend-man

Bekijk ook

Een mierenbad? nee dank u, maar de gaaien wel ! (video)

“Blijkbaar zoeken gaaien soms mieren op om hun veren met mierenzuur in te laten smeren ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *