zaterdag 22 februari 2020
Homepage | vogelverenigingen | Geen klap aan zonder kippen en eenden op de kleindierenshow

Geen klap aan zonder kippen en eenden op de kleindierenshow

Niet dat er geen dieren zijn op de kleindierenshow in Kapelle: 150 sierduiven, 123 konijnen en 56 cavia’s geven acte de présence. Maar de kippen en eenden ontbreken. Vanwege de vogelgriep mogen ze er niet bij zijn. “Je mist ze echt”, aldus organisator en fokker Erik Schrijver.

Vorige week werd de zeer besmettelijke vogelgriepvariant H5 ontdekt bij een eendenfokker in Biddinghuizen. Vanwege besmettingsrisico mogen daarom nu geen kippen en eenden bij elkaar worden gezet. Zelfs niet voor een tentoonstelling van hobbyisten. En dat betekent dat 150 vogels ontbreken. Eeuwig zonde, vindt tentoonstellingssecretaris Erik Schrijver. Hij pleit daarom voor een aanpassing van de regels.
Volgens Schrijver lopen de kippen en eenden die meedoen aan de shows nauwelijks risico op besmetting met vogelgriep. “Ze zitten eigenlijk altijd afgeschermd binnen of in volières. Ze komen nooit in contact met trekvogels. Het risico op besmetting is daardoor heel klein.”

Van de overheid, die een vervoersverbod en ophokplicht instelde voor commerciële bedrijven, mogen de showvogels wel worden vervoerd, maar niet bij elkaar in een ruimte worden gezet. Schrijver hoopt dat de overheid dat besluit wil aanpassen, zodat de andere hobbyfokkers en hij hun bijzondere vogels weer aan de wereld kunnen laten zien. “Dan kunnen we volgend jaar weer een show houden zoals die bedoeld is, dus met eenden én kippen.”
Het is de derde keer in vijf jaar dat vanwege de vogelgriep eenden en kippen niet mogen worden geshowd. “Het is een enorme strop,” aldus Schrijver, die zelf ook oude kippenrassen fokt. “Op deze manier verdwijnt de animo bij veel fokkers. Je werkt een jaar naar zo’n show toe en vervolgens kan het niet doorgaan.”

De kleindierfokkers proberen oude dierenrassen in stand te houden. “Cultureel levend erfgoed” noemt Schrijver het. “Sommige rassen zijn al honderden jaren oud en zie je precies zo terug op schilderijen van de oude Hollandse meesters.” Bij de tentoonstellingen gaat het erom dat de dieren zoveel mogelijk voldoen aan de oorspronkelijke rasstandaarden.

bron en foto:Omroepzeeland

Er waren gelukkig wel duiven

Bekijk ook

Terugblik op VOGEL 2020

Vogel2020 is voor de meesten van ons achter de rug. Echter nog niet voor ieder ...

3 opmerkingen

 1. Dierenpark De Scharrelberg getroffen door vogelgriep.

  Nogmaals een bewijs dat extra vogelgriepmaatregelen bij om het even welke dieren-vogelevenementen noodzakelijk zijn.
  Het zijn vooral de indirecte insleep vogelgriep hygiéne, personen, bezoekers,etc) die voor problemen zorgen.
  Zoals bij dieren-vogelevenementen de aanwezigheid van eigenaars, keurders, handelaars (pluimvee) uit de risico zones/gebieden.

 2. Er is een algemeen verbod pluimvee evenementen. Heeft niet enkel en alleen te maken met het pluimvee zelf, maar ook met alles eromheen. Zoals rechstreeks onderling contact eigenaars plumvee, handelaars, bezoekers. Want vervoerplumvee hobbyisten zijn wel toegelaten buiten de bechermde zones. Maar voor die zelfde personen is er bij vogelevenenten zonder pluimvee zijn er, bestaan er, geen vogelgriepmaatregelen. Ook niet voor die personen die woonachtig zijn in de beschermde gebieden. Tewijl er voor hen exrta vogelgriepmaatregelen zijn voor ALLE vogels wat betreft hygién, registratie van Alle vogels, registrtie van ALLE bezoekers, transport verbod van ALLE vogels, zoogdieren gescheiden houden van alle vogels, etc.;

  Trouwens hoeveel hobby vogelliefhebbers bezitten er ook geen pluimvee (kippen, eenden, ganzen, etc) duiven (duivensport), en die al of niet vrij in de natuur rondvliegen, vogelaars, jagers, etc.
  Voor al die personen zijn er geen extra vogelgriepmaatregelen bij vogelevenementen zonder pluimvee.

  In Italie is er een verplicht formulier voor elke eigenaar afzonderlijk van/voor alle vogels,en als waarheid ondertekent door die eigenaars. En die ook dienst doet als transsport-vervoersbewijs.

  Op dat formulier staan niet alleen adresgegevens, maar ook alle gevens van Alle dieren/vogels in het bezit.

  Dat was/is onder andere een van de controles. En dit opaanraden, medewerking van organisatie (s) vogelevenementen, FOI, SOR.

  Maar vanwege al die heisa en vooral die omvang van inbeslagname vogels(zelfs voertuigen) procesverbalen, beweren die zelfde vogelorganisaties dat het niet klopt wat er in de media word verteld. Is er door die vogelorganisaties geen medewerking verleend.

  Bij verschillende vogels werd de vogelering verwijderd en of gemanipuleerd.
  Na grondig onderzoek bleek dat heel wat vogels afkomstig waren van/uit beschermde gebieden, de zogenaamde 10 Km zone’s.
  Dergelijke praktijken zullen gevolgen hebben.
  Er wordt nu vooral uitgeken naar:
  COM Mondiale 2018 Italie.
  Hopelijk houden iedereen zich aan de huidige vogelgriep: plaats van herkomst, doorreis, Italie, EU.

  SOR heeft elke ondertekende afzonderlijk een bepaald betekenis gegeven.
  Wat neerkomt op:
  Eerlijkheid.
  Oprechtheid.
  Correctheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *