zaterdag 4 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Geen gevaar volksgezondheid door vogelsterfte in Crezéepolder

Geen gevaar volksgezondheid door vogelsterfte in Crezéepolder

In natuurgebied Crezéepolder tussen Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht is geen sprake van het voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). In het gebied werden vorige week enkele tientallen vogels dood aangetroffen. In de afgelopen dagen zijn er nog enkele dode vogels aangetroffen. Er is een duidelijk dalende trend waarneembaar.

Alle dode vogels zijn geruimd. De wandelpaden liggen niet in de buurt van de plek waar de dode vogels zijn aangetroffen. Het gebied blijft daarom gewoon toegankelijk. Wel verzoekt de provincie bezoekers zich nadrukkelijk te houden aan de bezoekregels. Wandel op de daarvoor bestemde paden en houd de hond aan de lijn. Als er nieuwe dode vogels zijn, wordt afgeraden om daarbij in de buurt te komen.

Hoewel er geen gevaar voor de volksgezondheid is blijven provincie en Rijkwaterstaat de komende tijd het gebied wel in de gaten houden om de vinger aan de pols te houden. De doodsoorzaak van deze dieren is onbekend. Door de lage temperaturen van het water is de kans op botulisme gering. Visuele inspectie van het oppervlaktewater heeft ook geen chemische verontreinigingen in beeld gebracht.

De Crezéepolder is een polder tussen Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht en ligt recht tegenover Alblasserdam. De voormalige landbouwpolder dient als waterberging en zoetwatergetijdengebied en is toegankelijk voor publiek. Er zijn verschillende wandelroutes in en om het gebied mogelijk.

bron: Provincie Zuid-Holland

De Crezeepolder

Bekijk ook

Nieuw licht op zingende mannetjesmezen

Alles wat we altijd dachten te weten over de zang van de koolmees is nu ...

1 opmerking

  1. Geen gevaar voor gevaarlijke vogelgriep maar doods oorzaak onbekend(?),visuele inspectie(?)Niet in de buurt van dode vogels komen,hoe dan constateren?(met telescoop?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *