woensdag 12 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Geef vogels extra water tijdens warme dagen

Geef vogels extra water tijdens warme dagen

Nu zomerse temperaturen zich aandienen, hebben vogels extra water nodig, dus help ze daaraan. Houd er wel rekening mee dat ze bang zijn voor diep water en dat sommige plekken geschikter zijn voor een waterschaal dan andere.
Net als mensen moeten vogels op warme dagen extra drinken om niet uit te drogen. Tijdens hete zomers drogen poeltjes en plassen echter uit en wordt het moeilijker voor ze om schoon water te vinden. U helpt de vogels dan met vers water in uw tuin. Ze gebruiken het ook om te badderen en af te koelen.
Bang voor diep water
Vogels zijn bang voor diep water, dus houd daar rekening mee. Ze drinken en poedelen het liefst in een badje dat lijkt op een regenplas. Neem daarom een platte schaal, diep bord, koekenpan, bloempot-onderzetter of nog iets anders met lage zijkanten, dat in het midden niet dieper is dan vijf centimeter.
Voor vijverbezitters is het zaak een schuin aflopend, ondiep deel te maken dat volstaat als vogelbad. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een platte steen of grind.
Belangrijk: een veilige plek
Zoek vervolgens een goede plek uit. Plaats de schaal zo dat katten er niet gemakkelijk bij kunnen -bijvoorbeeld op een verhoging. En zet de schaal het liefst in de buurt van een struik, pol bloemen of laag boompje, zodat de vogels kunnen vluchten bij gevaar. Ze zijn namelijk extra kwetsbaar als ze nat zijn, omdat ze dan niet snel kunnen opvliegen.
Een bad, ik moet een bad!
Niet alleen drinken, maar ook badderen is absoluut onmisbaar voor vogels. Ze maken hun veren dan niet alleen schoon, maar smeren er ook een laagje vet over. Dat vet is afkomstig van hun stuikklier – net boven de staart – en lijkt makkelijker te verspreiden over natte veren. Het vet verzorgt ze, maakt ze waterafstotend en beter isolerend. Als vogel overleef je gewoonweg niet zonder.
Verversen
Voorkom dat u last krijgt van extra muggen door het water dagelijks te verversen. Spuit even met de tuinslang door de schaal en alle muggenlarven zijn er weer uit. Op deze manier voorkomt u ook dat vogels ziektes oplopen of elkaar besmetten bij de drinkplaats. Zo blijft het voor iedereen leuk, dat badderen en plonsen!

bron:Vogelbescherming

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

1 opmerking

  1. Ik heb mijn vijver opgesteld ,maar vooralsnog alléén kikers,die drinken,en schildpadden die liggen te zonnen.
    Weinig vogels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *