dinsdag 26 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Gedode en geslachte ganzen gedumpt in sloot in Nieuwerkerk aan den IJssel

Gedode en geslachte ganzen gedumpt in sloot in Nieuwerkerk aan den IJssel

Een voorbijganger trof woensdagochtend 18 maart een grote hoeveelheid dode ganzen aan in een sloot langs de Tweede Tochtweg in Nieuwerkerk aan den IJssel. Bij nadere inspectie door de man, bleek een deel van de ganzen ontdaan te zijn van hun borstvlees, wat voor consumptie geschikt is. Het overige deel van de dieren was, op schotwonden na, nog ongeschonden in het water gedumpt.

De 19 ganzen die vanmorgen die vanmorgen in het water dreven en die waarschijnlijk hier in de regio geschoten zijn, zijn vermoedelijk gedumpt omdat de bezitters er geen raad mee wisten en er goedkoop van af wilden. Bij een deel van de ganzen was op vrij grove wijze een deel van het borstvlees weggesneden, het resterende deel was niet verder verwerkt, vermoedelijk omdat het te veel moeite bleek te zijn met te weinig vleesopbrengst.

Poeliers in de regio worden momenteel overspoeld met door legitieme jagers geschoten ganzen. De dieren mogen in deze tijd worden afgeschoten, omdat ze veel schade kunnen aanrichten in de weilanden waarin ze grazen. Tevens bevuilen de ganzen het gras, waardoor vee het bemeste gras niet meer wil eten. Grotere groepen ganzen kunnen veel schade veroorzaken aan de percelen waarop ze neerstrijken.

Aangezien de koelingen van de poeliers nu vol hangen met afgeschoten ganzen, nemen die nu vaak geen nieuwe vogels meer aan van jagers. Hierdoor zijn deze gedwongen om de dieren zelf te slachten om het vlees voor eigen consumptie te gebruiken. Echter blijft er daarna nog een groot deel van de vogel over, waar men zo goedkoop mogelijk van af wil.

Af laten voeren van de geschoten vogels naar een destructiebedrijf kost de jagers geld, vandaar dat men er in de regio regelmatig voor kiest om de vogelkarkassen ergen te dumpen. Bij de politie in Waddinxveen-Zuidplas zijn er inmiddels meerdere gevallen bekend van vogeldumpingen, men heeft de zaak in onderzoek in de hoop de daders te kunnen achterhalen. Nadat agenten vanmorgen ter plaatste onderzoek gedaan hebben, hebben zij de vogels in overleg met de gemeente Zuidplas af laten voeren voor vernietiging.

bron:gouweijsselnieuws.nl

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *