maandag 25 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Gebruik géén plakstrips bij bestrijding eikenprocessierups

Gebruik géén plakstrips bij bestrijding eikenprocessierups

De wanhoop nabij plakken gemeenten en burgers dit eikenprocessierups-seizoen brede plakstrips om bomen, in de hoop dat de rupsen eraan blijven kleven en doodgaan. Doe dat niet! Het maakt de overlast erger en doodt onnodig vogels en andere dieren.
Het lijkt een simpele oplossing voor het probleem van de eikenprocessierupsen: folie om de boom wikkelen, lijm erop en die rotrupsen blijven vastplakken en gaan dood. Geen jeukbulten meer, iedereen blij. Maar: zo werkt het niet. Als de rupsen in nood zijn, gaan ze juíst de brandharen afschieten die jeuk, bultjes, blaasjes, rode opgezwollen ogen, moeite met slikken en kortademigheid veroorzaken. Het werkt averechts.

Afschuwelijk bijeffect voor vogels en andere dieren
Een afschuwelijk bijeffect van de lijmbanden, is daarnaast dat andere dieren er ook aan blijven plakken en verhongeren. Denk aan de vele vogelsoorten die leven op boomstammen, zoals spechten, mezen, roodborstjes, boomklevers en boomkruipers. Als ze zich niet kunnen losrukken, sterven ze een langzame dood. Hetzelfde geldt voor vleermuizen en de vele insecten die op bomen leven, waarvan een deel juist zorgt voor natuurlijk bestrijding van eikenprocessierupsen.

Gebruik géén plakstrips, help natuurlijke vijanden
Vermijd dus met het gebruik van plakstrips bij de bestrijding van eikenprocessierupsen en haal ze weg waar ze al zijn aangebracht. Vogels, vleermuizen en insecten zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, dus die moeten we ondersteunen, niet doden! Gebruik daarom ook geen gif dat andere insecten en dieren doodt, maar zet in op een rijke natuur waarbij de soorten elkaar in evenwicht kunnen houden.

bron: vogelbescherming

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

1 opmerking

  1. Ook hier heeft één van de buren dit gedaan? En ? Géén enkele vogel er tegen aan ook niets anders,zelfs géén rups.
    Dus een broodje AAP verhaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *