zaterdag 14 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Geboren: Groningse zeearend

Geboren: Groningse zeearend

In het Groninger deel van het Hunzedal, rond het Zuidlaardermeer, is een jonge zeearend geboren. Dit is een primeur voor de provincie Groningen. Het zeearendpaar deed dit jaar voor het eerst een serieuze broedpoging, wat dus uiteindelijk tot broedsucces heeft geleid.
De zeearenden hebben inmiddels een volwassen leeftijd bereikt en hebben een oud haviksnest in gebruik genomen. Het nest bevindt zich in een natuurgebied van Het Groninger Landschap dat niet toegankelijk is voor publiek. Hier vinden ze voldoende rust. Om verstoring tegen te gaan wordt de locatie permanent beveiligd met camera’s. Via een meldkamersysteem worden de beelden doorgezet naar handhavers in het gebied en bij onraad wordt onmiddellijk actie ondernomen.

“Het is uniek dat er een zeearend geboren is in ons gebied ”, vertelt Alwin Hut, medewerker natuurbeheer van Het Groninger Landschap. “De zeearend broedt na jarenlange afwezigheid weer in ons land, maar uitsluitend in grote natuurgebieden. Dit is het eerste kuikentje dat in de provincie Groningen geboren wordt. Een enorme bevestiging dat we goed bezig zijn met dit gebied. Een plek waar natuur, waterwinning, waterberging, landbouw en recreatie elkaar afwisselen, in de directe omgeving van een grote stad.”

bron en foto:groningerlandschap.nl

Bekijk ook

NVWA MAAKT VOGELOPVANG VLEUGELLAM

De Vogelopvang in Naarden vangt even geen vogels meer op. Na een bezoek van de ...

1 opmerking

  1. Ut Grunn een veer in de kont steken moet kunn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *