zondag 8 december 2019
Homepage | uitheemse vogels | Ganzen ruïneren Australische mangoteler

Ganzen ruïneren Australische mangoteler

In Noord-Queensland zijn 13.000 dozen mango’s verwoest door eksterganzen. Men gelooft dat ze uit Northern Territory zijn gekomen vanwege de overmatige droogte en een gebrek aan waterpoelen aldaar. Peter Manolis uit Kelso (aan de rand van Townsville) vertelt dat hij al wel eerder eksterganzen in het gebied heeft gezien, maar dat hij nog nooit zo’n verwoesting heeft meegemaakt als dit jaar.

Manolis: “Rond oktober kwamen er duizenden eksterganzen over en ze eten van onze mango’s. Drie jaar geleden kozen ze één vrucht uit om op de grond te smijten en erin te pikken, maar de laatste twee jaar landen ze in de bomen en pikken ze lukraak aan alle vruchten. Dit seizoen vallen ook meerdere soorten vogels het fruit aan, zelfs kraaien.”

Dr Hamish Campbell, senior onderzoeker aan de Charles Darwin University, bevestigt dat de ganzen die op de mango’s azen waarschijnlijk vanuit Northern Territory zijn overgevlogen. Campbell: “Een aantal van de vogels die we hebben geringd, vliegen 600 kilometer, dus het is aannemelijk dat deze vogels vanuit Northern Territory komen.”

bron:agf.nl
foto: fir0002 | flagstaffotos.com.au, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7607943

Bij ons richten ganzen schade aan, maar de ekstergans kan het ook
Bij ons richten ganzen schade aan, maar de ekstergans kan het ook

Bekijk ook

GOED JAAR VOOR DE ROTGANS

Dit najaar keerden de rotganzen pas laat terug uit Siberië, waar ze broeden. En volgens ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *