woensdag 27 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Ganzen in het Naardermeer vergassen ??

Ganzen in het Naardermeer vergassen ??

Op internet circuleert een nieuwsbericht waarin wordt gesuggereerd dat Natuurmonumenten ganzen wil gaan vergassen in het Naardermeer. Dit is onjuist. De natuurorganisatie neemt niet zelf het initiatief om ganzen te doden ten gunste van andere vogels.

Duivels dilemma
Natuurmonumenten werkt mee aan een gezamenlijke oplossing voor de grote aantallen ganzen die de belangen schaden van boeren. Er is in Nederland geen maatschappelijk en politiek draagvlak voor het oneindig financieel compenseren van boeren met schade door toedoen van ganzen. Het is een duivels dilemma voor de organisatie om mee te doen aan provinciaal beleid.

Winterrust
De organisatie doet dit alleen onder strikte voorwaarden zoals winterrust voor trekkende ganzen en preventieve maatregelen zoals aanpassingen in het landschap. Niet alleen in Noord-Holland maar in alle provincies geldt dit. Komen deze voorwaarden er niet, dan werkt Natuurmonumenten niet mee zoals in Overijssel. De organisatie is van mening dat afzijdig houden in deze maatschappelijke discussie voor nog grotere schade zal zorgen. Daarmee zouden alle ganzen vogelvrij worden verklaard in Nederland. En dit mag niet gebeuren.

bron: Natuurmonumenten
foto: “Greygoose”. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Greygoose

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *