zaterdag 22 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Gaat het korhoen zijn zwanenzang zingen (video)

Gaat het korhoen zijn zwanenzang zingen (video)

De uitgestrekte heide van de Sallandse Heuvelrug is de enige plek in Nederland waar je het korhoen kunt vinden. De combinatie van heide en hoogveen is ideaal voor deze bijzondere vogel. Maar toch gaat het al jaren niet goed met de korhoenders.

Verzuring
Het korhoen heeft het zwaar in het gebied. Door gebrek aan voedsel worden de kuikens niet groot. De jongen leven van insecten, maar die zijn voor een groot deel verdwenen door de extreme verzuring van de hei. Dit is niet alleen een probleem voor het korhoen. Ook met andere soorten op de heide gaat het slechter. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten proberen met allerlei maatregelen de verzuring tegen te gaan.
Een bijkomend probleem is dat korhoenders niet geherintroduceerd kunnen worden. Als er in een gebied geen korhoenders meer zijn, is het uitzetten van korhoenders kansloos. Er moet nog een lokale populatie aanwezig zijn.

Import-korhoen
Om ze niet te laten verdwijnen, worden er korhoenders uit het verre Zweden gehaald. De korhoenders worden na het vangen in speciale vangkooien zo snel mogelijk naar Nederland verplaatst. Vroege Vogels is erbij als de vogels worden uitgezet in hun nieuwe leefgebied. De zin van het importeren van deze korhoenders staat ter discussie. Tegenstanders vinden het veel moeite voor een actie met een laag slagingspercentage. Staatsbosbeheer en Provincie Overijssel vinden het een noodzakelijke actie om de korhoenders niet helemaal te laten verdwijnen uit Nederland.

Om te zien waarom wij het korhoen moeten behouden.
Boswachter Rick Ruis was mee op de expeditie naar Zweden die te zien is in de tv-aflevering over de Sallandse Heuvelrug. Vanuit een tentje in de sneeuw is het hem gelukt om vechtende mannen in slow-motion te filmen.

bron:Vroegevogels/Youtube

Baltsend korhoen

Bekijk ook

Duizenden kippen omgekomen bij grote schuurbrand in Twente

Bij een schuurbrand in het Twentse Bentelo zijn vrijdagmiddag duizenden kippen omgekomen, meldt de brandweer. ...

1 opmerking

 1. Deze dodo word met veel geld instant gehouden. De verzuring word aan de landbouw toegeschreven? Ja als de korhoenders te eten hebben gaan d3 mensen dood van de honger.
  Maar staatsbosbeheer ééns weer beginnen met een kudde schapen op de holterberg.krijg je andere vegetatie. En andere insecten.
  Iets waar de korhoenders de eerste weken van leven.
  Ook de bloemen krijgen meer ruimte en die trekken weer insecten aan.
  Heeft staatsbosbeheer net zoveel geld dat een iedere korhoen ruim 10.000 euro kosten .zij dit blijven kunnen betalen.
  Het lijkt natuurmonumeten wel.
  Geld speelt geen rol.
  En de dieren ook niet. Als het niet wil ? Mee stoppen.we zijn een provincie van Duitsland. En daar hebben ze nog natuur genoeg.
  Of je moet zeggen we zitten vol.maar dat is ook oppassen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *