zaterdag 14 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Fruitschade door vogels wordt voor 60 procent vergoed

Fruitschade door vogels wordt voor 60 procent vergoed

Provincie Noord-Holland gaat 60 procent vergoeden van de getaxeerde schade die vogels veroorzaken aan zacht fruit en pit- en steenvruchten. Dat geldt ook voor de jaren 2016 en 2017.
De aanleiding voor de vergoedingen is een recente uitspraak van de Raad van State naar aanleiding van een door fruittelers gestarte procedure. Zij waren oneens met de afbouw van de schadevergoeding door de provincie.
In 2015 besloot Noord-Holland de schadevergoeding van fruitschade door vogels af te bouwen. Kregen fruittelers in 2015 bij schade nog een tegemoetkoming van 60 procent en in 2016 30 procent, in 2017 zou niets meer worden uitgekeerd.
Legaal
Bescherming tegen fruitschade door dieren is primair de verantwoordelijkheid van de fruitteler zelf, oordeelde de provincie aanvankelijk. Maar volgens de Raad van State ligt dit genuanceerder voor schade veroorzaakt door beschermde diersoorten.
Wanneer er beperkingen zijn aan de legale mogelijkheden om de teelt te beschermen tegen beschermde vogelsoorten, dat komen telers dan in aanmerking voor een tegemoetkoming.
Zware last
De Raad van State oordeelt dat een tegemoetkoming van minder dan 60 procent van de getaxeerde schade een onevenredig zware last is voor fruittelers.
Om die reden gaat de provincie conform dit percentage vergoeden. Dit geldt ook voor reeds gemelde schades uit 2016 en 2017.

bron: nieuweoogst.nu

Bekijk ook

GGD waarschuwt voor papegaaienziekte in Gelderland

WARNSVELD – Sinds begin deze week is bij zes inwoners in de regio Noord- en ...

2 opmerkingen

  1. Geld dat ook voor particulieren?
    Al deze mezen en kraaien .en ook steeds meer de merels .vreten hier het fruit aan
    Maar ja alles is beschermd ?, behalve mijn fruit?

  2. Heb het idee dat alles een beetje omgedraaid wordt.De vogels zijn er altijd al geweest,je creëert een situatie waar de vogels van gaan profiteren en je weet dat deze beschermd zijn en dan nog de hand ophouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *