woensdag 27 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Friezen mogen ook komende jaren geen kievitseieren rapen

Friezen mogen ook komende jaren geen kievitseieren rapen

Gedeputeerde Staten van Friesland geeft dit jaar definitief geen ontheffing voor het rapen van kievitseieren. Dat meldt Omroep Friesland. Het gaat volgens het provinciebestuur niet goed met de weidevogel.

De eieren mogen wel worden gezocht, maar niet worden meegenomen. Vorig jaar werd ook al geen ontheffing gegeven. Dat gold toen alleen voor 2015; het verbod van dit jaar gaat wat GS betreft gelden voor een aantal jaren.

Drie jaar
Gedeputeerde Johannes Kramer, van de Friese Nationale partij, denkt aan een periode van drie jaar. De provincie wil ervoor zorgen dat het aantal kieviten toeneemt. Ook moet vaststaan dat de vogel er geen schade van ondervindt. Als die doelen zijn bereikt, kan in de toekomst misschien wel weer een ontheffing gegeven worden voor het meenemen van kievitseieren.
Traditie
De traditie van het eerste kievitsei vinden en aangeven bij de provincie kan wel doorgaan. Commissaris van de koning John Jorritsma komt dit jaar naar de vindplaats toe om het ei te bekijken, maar zal het niet uit het nest halen.
Vogelwachten
De vogelwachters, verenigd in de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW), hebben morgen een extra vergadering. De verwachting is dat de vogelwachten daar emotioneel zullen reageren op het raapverbod. Voorzitter van de BFVW is Rendert Algra, oud-Tweede Kamerlid voor het CDA. Algra heeft al laten weten dat hij teleurgesteld is over het besluit.
Ook niet buiten Friesland
Het rapen van kievitseieren is bij wet verboden in Nederland, met uitzondering van de provincie Friesland. In 2013 verleende de provincie ontheffing aan de BFVW, waardoor het rapen van kievitseieren van 1 maart tot 1 april werd toegestaan voor een periode van drie jaar. Vorig jaar ging daar toch een streep door.

bron: NOS
foto: eerder geplaatst

kievit

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *