zondag 8 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Friesland koploper roofvogelmoord ,is dit “Fryslân boppe ?”

Friesland koploper roofvogelmoord ,is dit “Fryslân boppe ?”

Gewoontegetrouw was Friesland vorig jaar koploper op het gebied van roofvogelvervolging, zo blijkt uit rapportages van Werkgroep Roofvogels Nederland.

Samen met Zeeland hoort Friesland tot de provincies waar het nog altijd misgaat. Gifmisbruik en nestverstoring zijn aan de orde van de dag. Opmerkelijk is de vergiftiging van twee grauwe kiekendieven. Deze bodembroeders werden aangetroffen in buitendijks land in het noorden van de provincie. Het vergiftigde aas lag erbij.
Landelijk zijn, voor zover bekend, veertien roofvogels vergiftigd.

Nestverstoring
Een andere bekende manier om roofvogels aan te pakken, is nestverstoring. De roofvogelwerkgroep legt nog altijd de schuld bij weidevogelbeschermers. ,,Als grondbroeder met een ruime verspreiding in Friesland loopt de bruine kiekendief forse risico’s.’’ Het ging onder meer mis bij Bears.

Voor alle soorten bij elkaar is nestverstoring in het hele land vorig jaar 53 keer vastgesteld. Behalve de bruine kiekendief, die het 17 keer moest ontgelden, waren de havik (7 keer), sperwer (3 keer), torenvalk (6 keer) en buizerd (20 keer) de klos. Van het totaal van 53 kwam bijna een derde deel op het conto van Friesland.

Afschot van roofvogels kon deze keer niet worden aangetoond. Dat wil volgens de roofvogelbeschermers niet zeggen dat het niet is gebeurd. Het kan zijn dat neergeschoten roofvogels door de daders zijn opgeruimd om geen sporen achter te laten. Met vergiftigde vogels is dat lastiger, want die vliegen vaak nog een stuk door.

Roofvogelshows
De werkgroep constateert dat er bij de verstoring ,,een extra laag’’ is bijgekomen. Gedoeld wordt op landbouwactiviteiten, onderhoudswerk in natuurgebieden en uitbreiding van recreatiemogelijkheden. Natuurbeherende instanties worden daar verantwoordelijk voor gehouden.

Een andere kwestie waar de roofvogelaars zich zorgen om maken, betreft de roofvogel- en uilenshows. Voorzitter Jan van Dijk noemde dat zaterdag op de roofvogeldag in Meppel een vorm van vermaak die niet meer in deze tijd past. De werkgroep probeert er in politiek Den Haag een vinger achter te krijgen. Van Dijk: ,,Want zolang het wettelijk niet geregeld is, kunnen we niks.’’

bron:Leeuwarder Courant
foto: eerder geplaatst

De kop van de buizerd

Bekijk ook

Vogelhospitaal Naarden sluit deuren omdat NVWA na tientallen jaren wakker wordt ?

NAARDEN – Vogelhospitaal Naarden heeft per direct de deuren gesloten. De maatregel volgt nadat de ...

2 opmerkingen

 1. Tja wie bepaalt of er iets nog wel van deze tijd is.(zie nu de jeugd geweld spelletjes op de computer spelen).
  Als afschot niet is aangetoond dan is het wel suggestief om de zeggen ‘wil niet zeggen dat dit niet is gebeurd’.
  Als weidevogelbeschermers de schuldigen zijn moet dit hard gemaakt worden, ze worden nu allen over één kam geschoren.Roofvogels beschermen is een goede zaak.Maar als er in de media vermeldt zou worden ‘vermoedelijk hebben vogelringers zeearend nest verstoord’ is de wereld te klein.

 2. Het beschermer van soorten ? Zal altijd nodig zijn.of het roofvogels zijn of andere dieren.
  Maar we moeten meer kijken wat een gebied aan kan.en dat is vaak niet het aantal wat de beschermers in gedachten hebben.die kijken vaak naar eenzijdige dingen.hun eigen hobby.
  Kijk maar eens weer bij de bescherming van bevers? In Limburg.weer een mislukt project omdat deze beschermers vergeten hebben .om aantallen in de gaten te houden.
  En dan is het een plaag.
  Gelukkig krijgen en hebben we een ander beleid voor de damherten nu ? In de duinen.en ook de oostvaarderplassen.er mogen nu dieren afgeschoten worden.ja niet leuk ? Maar diervriendelijker als uithongeren.
  Nu nog een een goede oplossing voor het vlees bedenken.en dat is geen afval.maar hoogwaardig voedsel.
  Eindelijk?? Beginnen er een aantal mensen het beter te begrijpen.maar dat zijn vaaaaaak niet de beschermers.die begrijpen alleen dat een zielig vraal geld opleverd.
  Kijk eens na onze honden opvang uit Spanje en Hongarije. Wij houden daar de handel in stand.onze uitheemse dieren opvang in Almere. Je weet wel de airmiles compact.
  Haalt uit heel Europa dieren op met een zielig verhaal.maar laat de landen waar het onstaat lekker dromen.ach deze dierentuin moet ook draaien.
  Te gek voor woorden.
  En dan denken dat je goed werk doet.bv een aap uit cran canaria ophalen
  Laat hem daar en laat Spanje het probleem aanpakken.maar ja dan krijg je geen aap meer binnen.leterlijk en figuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *