vrijdag 21 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Friese Vogelwacht zet stroomdraad in om nesten vogels te beschermen

Friese Vogelwacht zet stroomdraad in om nesten vogels te beschermen

De Vogelwacht van Oldeholtpade is deze periode druk met het beschermen van weidevogels. Zondag nemen zij maatregelen om er zeker van het zijn dat alle eitjes een kans hebben om uit te komen.

Vandaag zetten ze onder andere stroomdraad om de nesten van grutto’s. De boer van het land heeft de vogelwacht ingeschakeld om deze oer-Hollandse weidevogels te komen beschermen op zijn land, want de populaties gaan enorm hard achteruit en de situatie is zorgelijk. Volgende week zullen de meeste eitjes gaan uitkomen en om de vogels een kans te geven, gaat de Vogelwacht ze een handje helpen.

Vliegende jagers
Met het stroom worden de eitjes prima beschermd tegen gevaar over de grond zoals vossen en andere roofdieren, maar gevaar uit de lucht is lastiger te bestrijden, want de ouders van de eitjes moeten ook gewoon bij hun kinderen kunnen komen. Vorig jaar zijn veel kuikentjes te grazen genomen door bijvoorbeeld kraaien die ook wel van een kuiken houden.

bron en foto:hartvannederland

Bekijk ook

GRONINGEN AIRPORT MAG VOGELS EN ZOOGDIEREN BEJAGEN

De provincie Drenthe heeft in januari toestemming gegeven om vogels en zoogdieren af te schieten ...

2 opmerkingen

  1. Onze westerlingen zullen wel zeggen,dat is de natuur, ja een overschot aan vossen ? Marterachtige en niet te vergeten onze huiskatten.
    Het rapen van kiviet eieren werd ook altijd aangegrepen om de achteruitgang te benadrukken.maar deze vroege leg ,heeft niets met de achteruitgang van het soort te maken,vroege nesten zijn gedoemd om te mislukken? Omdat er dan door de kou onvoldoende voedsel voor de jongen is. Dus rapen is daar géén debet aan,en binnen 6 of 7 dagen gaan ze weer over tot leggen?
    Maar ja ? Het inzicht van de natuur ? Is per mens verschillend.met name de mensen die nooit in de natuur geweest zijn ? En daar niet met opgroeien, kijk naar ons rampgebied,de oostvaardersplassen, een bioloog zegt ,dit hoort bij de natuur? de mensen uit het westen ? Zonder iets met de natuur? Zeggen ,deze moet je bijvoeren?
    En dus nog meer jongen? Mensen die buiten af opgegroeid zijn ,zeggen een aantal afschieten ,en de populatie op een aanvaadbaar niveau houden ,voor de hoeveelheid voedsel die daar is.
    En dan heb je nog een aantal schreeuwers? Die roepen van alles, niet doodschieten,bijvoeren ,verplaatsen,nog groter ramp gebied maken. Dat zijn vaak de mensen die een partij aanhangen ,of nog niet weten hoe de natuur in elkaar zit.

  2. Smikkelen en smullen.Kon ik maar klimmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *