dinsdag 2 juni 2020
Homepage | inheemse vogels | FRIESE VOGELS PROFITEREN VAN DE VELE MUIZEN

FRIESE VOGELS PROFITEREN VAN DE VELE MUIZEN

Gaat 2019 in Friesland weer zo’n goed jaar worden voor muizenetende vogels als 2014? De verwachtingen zijn hoog door flinke aantallen zilverreigers en meerdere slaapplaatsen van blauwe kiekendieven deze maand. Onderzoekers zien ook dat veel weilanden worden getekend door actieve muizenholletjes en –paadjes en dat trekt vogels, aldus Sovon Vogelonderzoek Nederland.

In 2014 was er een invasie van velduilen in het boerenland. In de uilenballen werd bijna geen andere prooi gevonden dan de veldmuis. In dat jaar zetten het hoge aantal veldmuizen Friesland letterlijk op de zijn kop. Voor de boeren was dit een ramp want er groeide amper nog gras, maar de vogels profiteerden van de vele potentiële prooien.

Hoge verwachtingen
De verwachtingen voor dit jaar zijn nu hoog gespannen omdat meerdere slaapplaatsen van blauwe kiekendieven al bezet zijn. Tijdens tellingen werden er overdag meer blauwe kiekendieven dan in de afgelopen jaren gezien. Ook struinden grote zilverreigers in groepen van twintig tot dertig de graslanden af. En velduilen? Ze zijn er ook, want enkele roestplaatsen in Zuidwest-Friesland zijn bezet, soms oplopend tot bijna twintig individuen.

Het is nu afwachten of de goede muizenstand aanhoudt of dat het natte weer van de afgelopen tijd in combinatie met de vrieskou opnieuw roet in het eten (van de muizeneters) gooit.

bron:Vroegevogels

De grote zilverreiger in broedkleed

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

1 opmerking

 1. Ja dan heeft de droge zomers invloed op de muizen ,dan weer de natte periode nu,
  Ja ik weet het ook niet meer?
  Is dit niet van alle tijden.
  De aarde warmt op ,ja in Australië ,in amerika bevriest iederéén.
  Hier hadden we de droogste zomer alle tijden!, nu staan de sloten weer vol
  Het weer ,en de natuur zal altijd extremen kennen.
  Veel muizen sommige jaren ,en andere jaren niet,
  Ja dat is het leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *