zaterdag 4 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Fors minder trekvogels gedood op Cyprus

Fors minder trekvogels gedood op Cyprus

Bijna 80 procent reductie in illegale jacht op trekvogels op Cyprus, in vergelijking tot 2002. Dankzij een verbeterde samenwerking van BirdLife Cyprus, lokale vogelbeschermers en de politie. In 2016 waren nog zo’n 2,3 miljoen (voornamelijk) zangvogels slachtoffer van stroperij met lijmstokken en netten. In 2017 kwam de schatting uit op 610.000. Vogelbescherming steunt het werk van BirdLife Cyprus en andere BirdLife Partners in het Middellandse zeegebied om illegale jacht op vogels te stoppen.
De cijfers rondom stroperij in de Middellandse Zee zijn verbijsterend. Elk jaar worden tijdens de vogeltrek ongeveer 25 miljoen vogels gedood. De vogels worden verkocht als kooivogels, voor de lol afgeschoten of opgegeten. Op Cyprus is dat niet anders. Op de route van miljoenen trekvogels ligt het eiland zeer strategisch voor iedereen die vogels wil schieten, of vangen met lijmstokken en netten. Jaarlijks worden op Cyprus naar schatting tussen de 2,3 miljoen vogels daarvan het slachtoffer. Het maakt Cyprus een van dodelijkste plekken in de Middellandse Zee voor vogels, samen met Egypte, Griekenland, Italië en Frankrijk. Maar kijkend naar het landoppervlak, staat Cyprus samen met Malta op eenzame hoogte.
Vogelbeschermers en politie werken samen
In 2017 is de politie intensief gaan samenwerken met BirdLife International en de lokale beschermers van BirdLife Cyprus. Stropers wordt het vuur aan de schenen gelegd met strikte handhaving van de wet. De boetes voor illegale jacht zijn verhoogd. Restaurants die gerechten serveren met illegaal gevangen vogels krijgen hoge boetes. Meer dan 6 kilometer aan vangnetten wordt in beslag genomen. Stropers worden daadwerkelijk aangepakt en bekeurd. Het resulteert in 2017 in een geweldig resultaat. Het aantal gevangen en gedode vogels daalde tot zo’n 610.000, zo’n 80% minder dan het jaar waarvan de metingen bekend zijn, 2002. Ondanks de nog steeds hoge cijfers een geweldig beschermingssucces.

Nu doorpakken
Het is dus nog lang niet allemaal hosanna op Cyprus. In 2018 worden meerdere politieagenten en vogelbeschermers geïntimideerd, bedreigd en aangevallen. Het laat zien dat de illegale jacht een miljoenen business is op Cyprus en dat de stropers niet terugdeinzen voor het gebruik van geweld.

BirdLife dringt er daarom bij de overheid op aan nu door te zetten en de handhaving te versterken, zodat de vogels en de vogelbeschermers op het hele eiland veilig zijn en bemoedigende resultaten nu ook echt structureel worden. Martin Hellicar, directeur van BirdLife Cyprus: “We moeten alle inspanningen nu verdubbelen, zodat er een definitief einde komt aan de massale impact die de illegale jacht heeft op vogels.”

bron:Vogelbescherming

Zwartkop gewilde vogel in Cyprus

Bekijk ook

Wie vond het nodig om mijn voliere open te maken?

OMGEVING KASTELENLAAN IN RODEN. Vannacht 01-07-20 vond iemand het blijkbaar nodig mijn volière open te ...

2 opmerkingen

 1. Als je 20.000.000
  Vogels als kooivogels op een eiland als cyprus wilt onderbrengen.
  Wil ik het voer graag leveren.
  Dit verhaal lijkt mij uit de lucht gegrepen.
  Iedere vogel die daar opgegeten wordt is er 1 teveel.
  En hier proberen we ze te beschermen.
  Ik hoor mensen roepen die zeggen dat we een Europese wetgeving hebben.
  Welke wetgeving is dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *