maandag 27 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | Fochteloërveenweg tijdelijk dicht om kraanvogeljongen

Fochteloërveenweg tijdelijk dicht om kraanvogeljongen

Veenhuizen – De komende avonden wordt de Fochteloërveenweg tijdelijk afgesloten om kraanvogeljongen de kans te geven veilig over te steken. Vorig jaar sneuvelden twee jonge kraanvogels vanwege verkeersdrukte. Na een vrijwel mislukte eerste broedpoging, zijn twee paar kraanvogels er dit jaar in geslaagd een ei uit te broeden, aldus Natuurmonumenten. ‘De kraanvogelparen zoeken nu met hun jong naar voedsel en steken regelmatig de weg dwars door het Fochteloërveen over.’
Natuurmonumenten heeft daarnaast de mindervalidenroute en het informatiepunt aan de Fochteloërveenweg tijdelijk gesloten.

Voedsel zoeken en veilig slapen
De kuikens kunnen pas over een paar weken vliegen. Dat maakt de vogels kwetsbaar. De aanhoudende droogte is een extra risico in de overleving. Door de lage waterstanden vallen plassen droog en de vogels lijken minder voedsel tot hun beschikking te hebben. In de droge delen zijn nauwelijks libellenlarven en kikkers te vinden. De kraanvogelouders verplaatsen zich met hun kwetsbare kuiken lopend naar het nattere centrale hoogveen. In dit gebied kunnen de ouder meer rust, voedsel en een veilige slaapplaats vinden. Daarvoor moeten de kraanvogels met het kuiken wel de Fochteloërveenweg oversteken.

Zorgplicht
Het Fochteloërveen is het belangrijkste broedgebied van kraanvogels in Nederland. De provincie, gemeente Ooststellingwerf en Natuurmonumenten nemen nu maatregelen om vanuit de zorgplicht in kader van de Wet Natuurbescherming de vogels te beschermen.

Om bezoekersdrukte te voorkomen sluit Natuurmonumenten tijdelijk de informatieruimte en het bijgelegen mindervalidenpad aan de Fochteloërveenweg. Een boswachter houdt de kraanvogelparen in de gaten. Op de momenten dat kraanvogelparen zich ophouden in de buurt van de weg en deze mogelijk willen oversteken, sluit de gemeente de Fochteloërveenweg voor alle verkeer. Zo kunnen de kraanvogelouders samen met hun jong veilig de weg over steken.

Half juli
De afgelopen dagen bleek het noodzakelijk om begin van de avond de weg een paar uur af te sluiten. De maatregel duurt tot half juli, het moment dat de jongen kunnen vliegen.

bron:asser courant

Europese kraanvogel (grus grus)

Bekijk ook

Heterdaadje! Vrouw voert vogels en krijgt standje (en de volgende keer een boete)

Een vrouw die  vogels ging voeren aan de Lepelaarsingel in Rotterdam-Carnisse heeft een standje gekregen ...

2 opmerkingen

  1. De holterberg straks afgesloten om dat er een jonge korhoender is geboren, nu het ven dicht?
    Hopelijk komen er in Amsterdam geen jongen ter wereld. Of den Haag.
    Afluiten zou ik dan zeggen ,hek er om heen, 🤣

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *