dinsdag 22 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | Fochteloërveen eldorado voor grauwe klauwieren

Fochteloërveen eldorado voor grauwe klauwieren

Vogels die afhankelijk zijn van grote insecten gelden als een goede graadmeter voor natuurkwaliteit. Daarom is het een bekroning voor het Fochteloërveen dat grauwe klauwieren er een zeer goed broedseizoen hebben gehad. Een paartje bracht gemiddeld 3,3 jongen groot – meer dan genoeg om de populatie flink vooruit te helpen. De vogel is echter moeilijk op te merken, het is dankzij de onvermoeibare WetlandWacht Herman Feenstra dat we nu zo’n gedetailleerd inzicht in deze ontwikkelingen hebben.

Dagelijks op zoek
Na WOII werden insecticiden zoveel toegepast dat vrijwel alle insectenetende dieren een enorme dreun kregen. De grauwe klauwier was toen al schaars, ze verdween vrijwel volledig uit Nederland. Pas in 2005 ging het opeens beter. Natuurbescherming begon voor de grauwe klauwier vruchten af te werpen. ‘Begrazing heeft daarbij ook zeker geholpen, zeker als het vrij extensief gebeurt. In het Fochteloërveen zagen we zelfs grauwe klauwieren in een nat pitrusveld. Blijkbaar waren daar ook voldoende insecten te vinden’, vertelt Feenstra. Dit jaar telde hij 24 paartjes in het gebied. ‘En het is goed mogelijk dat ik er nog enkele gemist heb’. Dat is een verdienstelijk resultaat – de vruchten van het vrijwel dagelijks bezoeken van het gebied. De gebiedskennis van de wetlandwacht is dan ook indrukwekkend. En zijn opgebouwde kennis van de grauwe klauwier, een van de aandachtssoorten, niet minder.

Voedsel
‘Ze eten overigens van alles: libellen, sprinkhanen, wespen – het meeste halen ze uit de vegetatie, maar ze pakken ook vliegende insecten. Als het weer slecht is, en insecten niet actief zijn, schakelen ze wel over naar kikkers en muizen. Maar een kikker is meestal toch een maatje te groot. Een bijzonder gezicht is het zeker wel!’

Voorjaar en zomer waren ronduit wisselvallig. Na een periode met guur weer, trof Feenstra nesten aan die – veel meer dan anders – waren geïsoleerd met haar en mos. ‘Het is goed mogelijk dat de klauwieren op deze manier hun jongen extra beschermden tegen onderkoeling’, licht Feenstra toe.

Bargerveen
Tot dit jaar dacht elke vogelaar bij grauwe klauwier instinctief aan het Bargerveen. Dat gebied werd als een van de eerste in Nederland gekoloniseerd. Daarna volgen ook gebieden in het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld. Het Fochteloërveen kwam er altijd wat mager vanaf – de soort zat er al een tijdje maar nooit zo talrijk als dit jaar. Vanaf dit jaar mag je wel stellen dat het Fochteloërveen niet meer onderdoet voor het Bargerveen. Waarmee de ‘battle of the venen’ dus spannender is dan ooit…
Meer weten kijk dan hier. Een uitgebreid verhaal over het Fochteloerveen met mooie foto’s van de grauwe klauwier.

De grauwe klauwier
De grauwe klauwier

bron: vogelbescherming
foto: “Lanius collurio 4”. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Bekijk ook

SP hekelt de plezierjacht op vogels in Zuidplas

De SP in Zuidplas hekelt de ganzenjacht op dit moment in de gemeente Zuidplas. De ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *