zondag 9 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Fluorescerende hangertjes moeten vogels waarschuwen voor hoogspanningslijnen

Fluorescerende hangertjes moeten vogels waarschuwen voor hoogspanningslijnen

Netbeheerder Elia hangt vandaag in Noordschote in West-Vlaanderen voor het eerst firefly’s aan zijn hoogspanningslijnen, zodat deze beter zichtbaar worden voor vogels. Met die firefly’s – hangertjes met een fluorescerende strook – gaat Elia in op een vraag van Natuurpunt. Zij trokken aan de alarmbel omdat er in België naar schatting elk jaar tussen 170.000 en 500.000 vogels om het leven komen bij een botsing met een hoogspanningslijn.
De bebakening werd vandaag op de hoogspanningslijn in Noordschote aangebracht over een lengte van 3 kilometer. “De firefly’s worden met een clip vastgemaakt op de kabels en bewegen in de wind. De reflectoren weerkaatsen het licht en zo merken vogels de lijnen beter op”, zegt Carolien Pouleyn van netbeheerder Elia. In totaal zullen er meer dan 500 firefly’s worden opgehangen. Die moeten ervoor zorgen dat het aantal vogels dat tegen deze hoogspanningslijnen vliegt sterk vermindert.

Sinds 2012 worden door Natuurpunt de “zwarte lijnen” in kaart gebracht waar de meeste ongevallen met vogels gebeuren. In totaal bleek circa 200 kilometer van het Belgische hoogspanningsnet van Elia een hoog risico op aanvliegingen te vormen. In Noordschote ligt volgens Natuurpunt een van de meest gevaarlijke hoogspanningslijnen in België. Vooral kievits en spreeuwen zijn onder de slachtoffers te vinden.

In 2020 zal Natuurpunt onder de lijn van Noordschote opnieuw op zoek gaan naar draadslachtoffers.

bron:hln.be

Een hoogspanningsmast ter illustratie

 

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *