dinsdag 16 juli 2019
Homepage | vogelverenigingen | Fluitende vogels strijden bij zangvogelfinale in Amsterdam Zuidoost

Fluitende vogels strijden bij zangvogelfinale in Amsterdam Zuidoost

Niet pronken met de veren, maar met de zang. Daar gaat het om bij de Surinaamse zangvogelwedstrijd. De Amsterdamse finales vonden vanmiddag plaats in Zuidoost.
Het gaat erom twee vogels in een kwartier zoveel mogelijk te laten fluiten. De laatste jaren wordt de sport weer steeds populairder.
Het draait allemaal om de vogels Twa Twa, een dikbekvink uit Zuid-Amerika en de kleinere picolet.
‘Het is een vogel die je kan trainen en op commando kan laten fluiten. Ik heb hem zodanig voorbereid dat als ik hem naar de stok breng, dat hij dan zijn vrouwtje moet verdedigen. Dus als de wedstrijd klaar is, gaat hij weer naar zijn vrouwtje. Het is eigenlijk een liefdesspel’, legt Hendrik Doerga van Ringmaster Amsterdam uit.

De sport is overgewaaid uit Suriname en wordt door steeds meer in Amsterdam beoefend. Een paar jaar terug had de zangvogelvereniging nog weinig leden over. Door bijvoorbeeld een importverbod. ‘Toen we het overnamen drie jaar geleden hadden we nog amper twintig leden. Nu hebben we er weer over de zestig. In de jaren 90 hadden we honderdzestig leden’, aldus penningmeester Hesdie Anuels van de vereniging. De oplossing werd gevonden door de vogels zelf te kweken.

In september vinden de landelijke kampioenschappen plaats in Den Haag.

bron: AT5

De beide soorten wedstrijdvogels
De beide soorten wedstrijdvogels

Bekijk ook

Americahal, jarenlang het domein van VOGEL, krijgt tweede leven

De gemeente Apeldoorn en Boverhoff Sloopwerken starten binnenkort met de circulaire demontagesloop van de Americahal. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *