dinsdag 18 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Fluitende vogels meest favoriete geluid van Nederlanders

Fluitende vogels meest favoriete geluid van Nederlanders

Als het op geluiden aankomt zijn Nederlanders echte natuurliefhebbers. Van het gekwetter en gefluit van vogels (74%), een kabbelend beekje (40%) tot aan de branding van de zee (34%), we (71%)geven de voorkeur aan natuurgeluiden om ons heen. Het meest vervelende geluid daarentegen staat ook in relatie tot de natuur: een zoemende mug in de kamer haalt het bloed onder onze nagels vandaan (54%). Dit blijkt uit onderzoek van Specsavers ter gelegenheid van World Hearing Day.

Maar ook klanken die in relatie staan tot mooie momenten of bijzondere herinneringen uit ons leven horen we graag. Van tsjirpende krekels (43%) die ons mee terugnemen naar de zwoele zomeravonden tijdens vakantie, het geroezemoes van een vol terras (37%) tot aan lachende kinderen (59%). Ook zijn we dol op het geluid van een knisperend haardvuur (34%) of het zachte gespin van een kat (40%). Het jackpot-geluid van een gokmachine die leegloopt (9%), de popcorn die uit de pan popt (5%) of een fluitende ketel (2%) zijn velen malen minder favoriet.

Naast de zoemende mug bij je oor zijn er ook voldoende andere geluiden die we wel graag zouden willen blokkeren: het geluid van nagels over een krijtbord (43%), een radio die net niet goed te horen is of piept (32%). Ook een snurkende partner (25%) wordt als behoorlijk irritant ervaren. Vrouwen storen zich daar echter vaker aan dan mannen. De 60-plussers lopen ook niet warm voor de beats van de discotheek (24%), terwijl maar heel weinig jongeren zich hieraan kunnen irriteren.

bron: Woman Online
foto: Door Alexander Boden – CC BY-SA 2.0commons.wikimedia

De vink is een van de eerste in het voorjaar, luid en herkenbaar
De vink is een van de eerste in het voorjaar, luid en herkenbaar

Bekijk ook

Dode vogels op de autoweg tussen Salou en Tarragona (Spanje)

Er wordt aan de Costa Dorada en op de sociale media veel gespeculeerd en geschreven ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *