zaterdag 14 december 2019
Homepage | uitheemse vogels | Exotische, veelgekleurde vogel zorgt voor raadsel in Eenrum

Exotische, veelgekleurde vogel zorgt voor raadsel in Eenrum

Dat het geen kraai, merel of mus is, dat ziet iedereen. Maar wat vliegt er dan rond in Eenrum de laatste dagen? In het dorp is een zeer grote, exotische een veelgekleurde vogel gesignaleerd.

Die levert de bewoners van Eenrum heel wat vragen op. Want waar komt dat dier vandaan? En wat is het voor vogel?
Een telefoontje met een vogelkenner levert wat duidelijkheid op. Hij hoeft er niet lang over na te denken. ,,Dit is een grote alexanderparkiet. Zonder twijfel. Het gaat hier om een mannetje, dat is te zien aan de rode vlek boven de schouders.”
De vogel valt niet alleen op door de kleuren, maar ook door de grootte. De totale lengte van een grote Alexanderparkiet is een kleine 60 centimeter.

Vrijgelaten of ontsnapt?
Het dier moet vrijgelaten of ontsnapt zijn. De grote alexanderparkiet is een exoot uit Zuid- en Zuidoost-Azië die naar Europa is gehaald als kooivogel.
Gaat de vogel overleven? Ook nu er barre temperaturen in aantocht zijn? Volgens de kenner is dat heel goed mogelijk. ,,Dit is familie van de halsbandparkiet. Daar leven in de Randstad ook wel exemplaren van in het wild. Die hebben zich zelfs zo kunnen handhaven dat ze nog jongen krijgen ook.”
De marktwaarde van een Grote Alexanderparkiet als deze ligt rond de 80 euro. ,,Het lijkt me vreemd dat iemand die loslaat. Ik houd het erop dat hij ontsnapt is”, zegt de vogelaar. ,,Al hoeft dat natuurlijk niet in Eenrum te zijn.”

Voertafel
De vogel komt de winter vermoedelijk door met hulp van voer dat mensen in de tuin hangen of leggen. Dus voor alle inwoners van Eenrum: kijk goed wat er de komende tijd op de voertafel zit.

bron:dagbladvanhetnoorden

Een koppeltje van de Grote Alexanderparkiet

Bekijk ook

Roze pelikaan in Reestdal (video)

Begin december heeft een zeldzame roze pelikaan zich aangesloten bij een grote groep ooievaars en ...

1 opmerking

  1. Prachtig om te zien,al zullen er wel weer wat beginnen te roepen over fauna vervalsing en invasie exoten,al is het er maar één, stichting aap zal wel komen met een tv ploeg ,die dan ook nog gefaciliceerd word door de media,koffietijd en radar zullen er wel veel aandacht aan schenken,
    Maar ach dat zijn de mensen ook die de pvd in stand houden en er reclame over maken,en zelfs hebben geholpen in de oprichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *