woensdag 11 december 2019
Homepage | overige | Europese Vogelrichtlijn bewezen effectief voor bedreigde vogelsoorten

Europese Vogelrichtlijn bewezen effectief voor bedreigde vogelsoorten

De Europese Vogelrichtlijn – een van de meest vooruitstrevende natuurbeschermingswetten ter wereld – heeft een enorme bijdrage geleverd aan de bescherming van bedreigde vogelsoorten in Europa. Dat concluderen onderzoekers die de effectiviteit van de wetgeving onderzochten vandaag in Conservation Letters.

Onderzoekers van de Britse Vogelbescherming (RSPB), BirdLife International en de universiteit van Durham toonden aan dat de vogelsoorten waarvoor speciale beschermingsmaatregelen moeten worden getroffen (de zogeheten ‘annex-1 soorten’) een veel gunstiger trend op populatieniveau vertonen dan soorten die niet op deze lijst staan.

Soorten van deze ‘annex 1’, zoals kraanvogel, zeearend, vale gier en witkopeend, staan er veel beter voor dan soorten die niet op deze lijst van speciale maatregelen staan. Enkele soorten van de ‘annex 1’ zijn zelfs flink in aantal toegenomen. Het aantal witkopeenden is nu honderd keer zo groot als twintig jaar geleden. Ook het aantal kroeskoppelikanen is fors gestegen dankzij beschermingsmaatregelen. In Nederland nam de lepelaar in aantal toe en vestigden kraanvogels zich voor het eerst in eeuwen weer in ons land.

bron: Vogelbescherming
foto: “Female white headed duck” by Original uploader was Sabine’s Sunbird Wikipedia

Het vrouwtje van de witkopeend
Het vrouwtje van de witkopeend

Bekijk ook

Kat vangt nieuwe vogelsoort voor België

Voor veel vogelaars is de Roodkeelnachtegaal een soort van heilige graal: een mythische soort die ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *