zondag 9 augustus 2020
Homepage | uitheemse vogels | Europa’s kieskeurige renkoekoeken speeddaten in Arnhem

Europa’s kieskeurige renkoekoeken speeddaten in Arnhem

Koninklijke Burgers’ Zoo heeft bijna de helft van alle renkoekoeken in Europa te gast. Het Arnhemse dierenpark monitort namelijk de Europese populatie van deze woestijnvogels.In totaal bestaat deze populatie uit slechts achttien dieren als je kijkt naar alle EAZA-dierentuinen tezamen (European Association of Zoos and Aquaria).

Datingcentrum voor renkoekoeken
Burgers’ Zoo heeft achter de schermen een datingcentrum opgezet, waaraan acht vogels deelnemen: vijf mannen en drie vrouwen. Twee mannen zijn zelfs afkomstig van San Diego Zoo (USA) en reisden respectievelijk via Tierpark Berlin en Vogelpark Walsrode (Duitsland) naar Arnhem.

Monogaam
Renkoekoeken zijn monogame vogels die in principe een paar voor het leven vormen. Zij zijn behoorlijk kieskeurig wat de partnerkeuze betreft. Dierverzorgers en biologen registreren de komende weken nauwlettend hoe verschillende vogels op elkaar reageren om zo de juiste paren te kunnen samenstellen in de hoop op toekomstig broedsucces.

Speeddaten met Road Runners
Speeddaten lijkt een geschikte methode voor de renkoekoek, die model stond voor de tekenfilmfiguur Road Runner van de Looney Tunes en al rennend een topsnelheid van dertig kilometer per uur haalt. Eerder is deze methode namelijk met succes gebruikt bij het samenstellen van fokstellen bij neushoornvogels, eveneens een vogelsoort met een eigenzinnig karakter.
Door telkens verschillende vogels in aangrenzende verblijven te zetten, kunnen dierverzorgers en biologen nauwkeurig in de gaten houden in welke mate twee specifieke individuen op elkaar reageren. Wanneer twee renkoekoeken veel interesse in elkaar tonen en duidelijk reageren op elkaars lokroep kan besloten worden de twee vogels tijdelijk samen in één verblijf te zetten.

Hofmakerij
Mannetjes maken vrouwtjes het hof door met hun staart fier overeind parmantig heen en weer te zwaaien. Vervolgens nemen zij voedsel of nestmateriaal in de snavel dat ze het vrouwtje aanbieden.

Met het oog op de toekomst
Burgers’ Zoo streeft er als monitor van de renkoeken naar om een gezonde populatie op te bouwen voor de toekomst van deze vogelsoort in dierentuinen. De renkoekoek is een belangrijke diersoort in het collectieplan van de Arnhemse rotswoestijn, Burgers’ Desert.

bron: Rheden nieuws
foto: “Geococcyx velox 1875 cropped” Wikimedia Commons

Uw vogelman is geen renkoekoek specialist, hij hoopt dat dit de renkoekoek is waar het bericht over gaat
Uw vogelman is geen renkoekoek specialist, hij hoopt dat dit de renkoekoek is waar het bericht over gaat

 

Bekijk ook

Miljarden dieren dood of verjaagd door bosbranden Australië

Door de bosbranden begin dit jaar in Australië zijn zeker drie miljard dieren omgekomen of ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *