woensdag 12 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Er zijn raven in het Amsterdamse Bos!

Er zijn raven in het Amsterdamse Bos!

Goed nieuws: er zijn raven in het Amsterdamse Bos! Een paartje raven heeft dit voorjaar in het Bos gebroed en foerageert in en om het Bos. Dit is uitzonderlijk, want de vogel komt in deze regio al decennia niet tot nauwelijks voor.

Eeuwenlang zag men in Nederland de raaf als brenger van ongeluk en door intensieve vervolging ging de soort snel achteruit. Uiteindelijk stierf de vogel in 1928 als broedvogel uit in Nederland.

Eerste broedsel in het Bos
Tussen 1969 en 1992 werd de raaf weer geïntroduceerd op de Veluwe en in 1976 werd het eerste broedsucces waargenomen. Pas 10 jaar later begon de populatie zich verder in het land te verspreiden, tot ongeveer het Gooi. In de Kennemerduinen zijn een paar jaar geleden wel raven waargenomen, maar het bleef onduidelijk of de vogel er ook succesvol broedde.

Begin dit jaar is een paar volwassen raven gesignaleerd in polder de Rondehoep en vervolgens ook in het Amsterdamse Bos. In het broedseizoen is hetzelfde paar aangetroffen in een broedbiotoop in het Bos en nu zijn ook hun jongen (juvenielen) gesignaleerd, waarmee hun broedsel een succes lijkt te zijn.
Verrijking
Als Bosorganisatie zijn we blij met deze verrijking van het ecosysteem. Om de nog kwetsbare ‘nieuwe’ populatie te beschermen, geven we de exacte locatie uiteraard niet prijs. Vermeldingen op waarnemingswebsites worden in deze eerste fase van de vestiging van een soort ook standaard verwijderd, om verstoring te voorkomen.

Samen met vrijwilligers monitoren onze boswachters de ontwikkeling van de populatie, net zoals zij dit doen voor andere flora- en faunasoorten die als graadmeter worden gezien voor de staat van de natuur.

Alleseter
De raaf is een verspreide stand- en zwerfvogel van allerlei soorten leefgebieden, zoals bossen, extensieve landbouwgebieden en klifkusten. Raven zijn magnifieke vliegers die zich in de baltsvlucht bijna helemaal omdraaien. Ze eten alles, onder meer aas, diverse zaden en vruchten, insecten, vogels en zoogdieren.

bron:amsterdamsebos.nl

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *