zondag 5 juli 2020
Homepage | overige | Er vallen al heel het jaar dode vogels uit de lucht in New Jersey. En niemand weet waarom.

Er vallen al heel het jaar dode vogels uit de lucht in New Jersey. En niemand weet waarom.

Het is een maand geleden dat het voor het laatst gebeurde: net voor Thanksgiving begon het opeens dode vogels te regenen in het Amerikaanse Shiloh, New Jersey. Toen de ‘bui’ over was, werd een paar honderd dode epauletspreeuwen geteld. En het was niet de eerste keer dat dit voorviel.
Drie weken eerder was ook al eens een paar dozijn spreeuwen zonder enige duidelijke aanleiding uit de lucht gevallen in het plaatsje. “Het gebeurde net boven een werf waar huizen worden gebouwd, midden tussen landbouwgrond”, aldus Larry Hajna van het Departement van Milieubescherming van New Jersey. “En eerder dit jaar gebeurde het ook al in een landbouwgebied in het noorden van Jersey.”

Een aantal van de dode vogels werd meegenomen en naar een lab gestuurd voor onderzoek, maar dat bleek vorige week niets aan het licht gebracht te hebben. “De vogels hadden breuken, kneuzingen en interne bloedingen opgelopen van op de grond te vallen”, aldus Hajna. “Maar waardóór ze precies uit de lucht gevallen waren, konden we niet achterhalen. Ze waren ook niet ziek.”

Stalen
Er werden stalen genomen van tarwezaden op een nabijgelegen veld en naar de universiteit van Pennsylvania gestuurd, maar ook die leverden niets op. Volgens de landbouwer waren de zaden behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen tegen schimmels en insecten. Maar geen van de producten die hij had gebruikt, waren schadelijk voor vogels. Ook dat werd aangetoond.
Het Departement blijft dan ook met veel vragen achter. En bewoners van het getroffen gebied zijn ongerust. “We leven hier vrij afgelegen, dus je komt af en toe wel eens een kadaver van een dier tegen”, vertelt Debbie Hitchner (32), die ook een aantal dode vogels in haar tuin vond. “Maar dit was raar. Mijn hond bleef ze maar aanbrengen, de een na de ander.”

bron: hln.be
foto: Door No machine-readable author provided. Kelly Martin assumed (based on copyright claims). CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org

Het mannetje van de eapuletspreeuw
Het mannetje van de eapuletspreeuw

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

4 opmerkingen

  1. kan ook gift zijn

  2. kan ook zijn vergiftigd

  3. verschueren frans

    kan even goed zijn van het eten van overrijpe vruchten, deze beginnen te gisten in hun maag, hiervan kunnen ze dronken worden. Bij het opvliegen tollen ze rond en vallen naar beneden. Ze zijn dan overleden als gevolg van het vallen op de grond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *