woensdag 18 september 2019
Homepage | regelgeving | “Er komt een alarm op mijn volière”

“Er komt een alarm op mijn volière”

Jozef Heyrman (77) uit de Halfdreef in Beveren is ontroostbaar. Dieven zijn aan de haal gegaan met een zeventigtal kanaries uit de volière in zijn tuin. “Het waren niet eens prijsbeesten. Hen verzorgen was gewoon mijn hobby. Elke dag was ik ermee bezig”, zucht de man.
Heyrman kweekt al 55 jaar vogels en bouwde er een grote volière voor in zijn achtertuin. “Ik heb zelfs glazen wanden gezet, zodat ze in de winter geen kou zouden lijden”, toont hij. “Toen ik woensdagmorgen de deur opende, wist ik meteen dat er iets mis was. Normaal is het een en al gekwetter omdat ze weten dat ze gevoederd worden, maar nu was het stil. Tot mijn verbazing waren er alleen nog zebravinken. Zo goed als al mijn kanaries, een zeventigtal in totaal, waren spoorloos.”

Krotwoning
Volgens Heyrman moeten de dieven op de hoogte geweest zijn van zijn hobby. “De volière is niet zichtbaar vanop straat. Ze is wel bereikbaar via de oprit van een leegstaande krotwoning naast de deur. De dieven moeten met de auto tot achteraan gereden zijn en daar de vogels ingeladen hebben. Zeventig kanaries vangen is wel geen sinecure. Ik denk dat ze er enkele uren mee bezig geweest zijn.” Heyrman vervloekt zichzelf dat hij het de dieven zo makkelijk maakte. “Mijn volière heeft een dubbele sas, zodat de vogels niet weg kunnen vliegen. Op de buitendeur hangt altijd een extra hangslot, maar net die ene keer was ik het vergeten”, zucht hij.

Heyrman was vroeger aangesloten bij een club, maar de jongste jaren kweekte hij de kanaries alleen nog voor zijn plezier. “Het zijn geen prijsbeesten, maar wel mooie vogels”, zegt hij. “Af en toe koop ik enkele nieuwe om wat vers bloed in de volière te brengen. Ik hou wel altijd enkele oudere vogels, omdat die de jongere leren fluiten. Hier zat geen kapitaal, maar op de markt vragen ze toch tien euro per vogel.”

Zelf trok Heyrman al naar enkele dierenspeciaalzaken in de buurt om hen te vragen alert te zijn voor mensen die een grote hoeveelheid kanaries proberen te verkopen. “Ik ga dit weekend ook kijken op de vogeltjesmarkt in Antwerpen”, vervolgt hij. “De kans is wellicht klein, maar ik hoop toch stilletjes dat ik mijn vogels terugvind. Een aantal heeft een karakteristiek vederpatroon.”

Zijn hobby opgeven is hij alleszins niet van plan. “Dat kan hij ook niet”, vult zijn echtgenote aan. “Als hij opstaat, worden eerst de vogels verzorgd en gevoederd, vooraleer hij zelf aan de ontbijttafel gaat zitten. Elke dag zit hij urenlang in zijn volière.”

Jozef plant wel extra beveiliging: “Ik ga nog grendels hangen en een alarm installeren. Ik wil het geen tweede keer meemaken.”

bron: hln.be
foto: foto Kristof Pieters

De ontroostbare en ontgoochelde Jozef Heyrman
De ontroostbare en ontgoochelde Jozef Heyrman

Bekijk ook

Vogelbescherming treft 36 verschillende pesticiden aan in jonge dode mezen

Tussen eind maart en midden juni zijn er in Vlaanderen en Brussel 4.516 dode mezenjongen ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *