maandag 21 oktober 2019
Homepage | wetenswaardigheden | Enexis wil weten hoe een vogel schakelstation bij Waalwijk kon lamleggen

Enexis wil weten hoe een vogel schakelstation bij Waalwijk kon lamleggen

WAALWIJK – Een duif zorgde er zondagmiddag rond 16.45 uur voor dat 22.500 huishouders zonder elektriciteit kwamen te zitten. Van Woudrichem tot aan Loon op Zand en van Dussen tot aan Elshout.

Bij elektriciteitsmaatschappij Enexis was al snel duidelijk dat de oorzaak van de storing te vinden moest zijn in het schakelstation aan de Valkenvoortweg in Waalwijk. Maar een vogel als hoofverdachte is voor het stroombedrijf een unicum. Woordvoerder Jan Bakker heeft het niet eerder meegemaakt. “En ik loop hier al een paar jaartjes mee.”

De geëlektrocuteerde duif werd gevonden in een gebouw waar hoogspanningskabels en andere apparatuur bij elkaar komen. “De ruimte waar 110.000 Volt wordt omgezet tot middenspanning van enkele tientallen kilovolt. En als het dier juist op die plek bijvoorbeeld de vleugels spreidt en contact maakt, dan ontstaat er kortsluiting.” Hoewel het ging om een incident wil Enexis er nog wel achter komen hoe de duif precies op zo’n kwetsbare plek kon komen.

bron: bndestem
foto: Door Frank Vincentz – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia

Heimbach_-_power_plant_14_ies

Bekijk ook

Stadsvogeladviseur worden ??

Stadsvogeladviseurs zijn voor Vogelbescherming de ogen en oren in het stedelijke gebied. Sinds 2009 zetten ...

1 opmerking

  1. Deze duif was de hoge transport kosten en milieu belastingen en btw zat, heeft daarom getracht om dit naar beneden te krijgen door alles plat te leggen.
    Ik denk dat dit nog maar het begin is.
    Gas leidingen en benzine pompen volgen noch,daarna water installaties. Leve de Wakkere duif.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *