vrijdag 28 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Eneco en Het Groninger Landschap blijven samenwerken aan vogelbroedeiland

Eneco en Het Groninger Landschap blijven samenwerken aan vogelbroedeiland

WINSCHOTEN – Op de Pier van Oterdum is door Eneco in 2014 een broedeiland van formaat aangelegd. Het eiland, met een totale oppervlakte van 2400 vierkante meter, heeft een grote aantrekkingskracht op broedvogels, zoals de visdief.

Zowel het aantal vogels als het aantal soorten die deze locatie als broedplek, in de eerste twee jaar, kozen bleken boven verwachting. Het Groninger Landschap en Eneco zetten de samenwerking voort. Ook voor het derde broedseizoen worden veel nieuwe paren verwacht.

Het afgelopen jaar hebben 100 paar visdieven gebroed op het eiland. Daarnaast maken ook kokmeeuwen, scholeksters en bontbekplevieren gebruik van het eiland.

Silvan Puijman, rayonbeheerder Oost-Groningen van het Groninger Landschap “Wat opvallend is, is dat er ten opzichte van het eerste broedseizoen in het tweede broedseizoen al drie keer meer broedvogels aanwezig waren. Een stijging van 343 procent om precies te zijn. We zijn nu natuurlijk erg nieuwsgierig naar wat er in het derde broedseizoen, die medio maart start, gaat gebeuren. Er is nog veel ruimte beschikbaar op het broedeiland, dus we laten ons graag weer verrassen.”

Voor dit jaar staat het onderhoud aan het raster op de planning, dit houdt de vossen weg bij het eiland, en wordt overmatige onkruidgroei verwijderd.

bron: hetstreeekblad
foto: Door Badjoby – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia

Visdiefje
Visdiefje

Bekijk ook

Onderzoek naar gebruik lijmplank

Boswachters zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart na een melding over het gebruik van lijmplanken. Deze ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *