zaterdag 20 juli 2019
Homepage | vogelverenigingen | ‘Eeuwig zonde’: internationale vogelmarkt in Zwolle stopt

‘Eeuwig zonde’: internationale vogelmarkt in Zwolle stopt

Eeuwig zonde’ en ‘het zal een groot verlies zijn voor velen’. Het zijn zomaar wat reacties op het Facebook-bericht van de Vogelmarkt Zwolle, waarin staat dat de markt stopt. De organiserende vereniging De Volièrevriend kan de vogelmarkt wegens tekort aan mensen niet meer organiseren.

De vereniging kan niet genoeg mensen vinden door onder andere vergrijzing binnen de vereniging en de verantwoordelijkheid die het organiseren van zo’n groot evenement met zich meebrengt.

Afgelopen september was de laatste editie van de internationale vogelmarkt. Toen kwamen er duizenden bezoekers uit verschillende landen naar de IJsselhallen in Zwolle om vogels te kopen.

bron/citaat:rtvOost

De IJsselhallen, in de toekomst zonder vogelmarkt

Bekijk ook

Piet Onderdelinden plotseling is overleden.

Wij ontvingen dit trieste bericht. Gisteravond, dinsdag 16 juli 2019, bereikte ons het bericht dat ...

16 opmerkingen

 1. Ja .veel mensen zullen dit jammer vinden.ook een aantal zal het toe juigen.
  Toch heeft dit veel verliezers.zowel uit de vogelwereld.de toelevering.de liefhebbers van Europa.maar ook de stad zwolle.
  Ze stonden 2 keer per jaar in grote belangstelling.hotels volgeboekt.
  En zwolle op de kaart.
  Nu maar eens kijken wel land dit gaat oppakken.zonder de controle die hier plaatsvond en zonder de regels die hier gelden.
  Ja ook dat komt eraan.
  Kijken wat de antie dier lobby bedenkt als het in Polen komt of Italië of Spanje.
  Alleen maar verliezers.
  Hopelijk?komt er nog een oplossing

 2. Wat ik niet begrijp dat bij dergelijk evenement geen juridische achtergrond was/is.
  Ge marktvoorzitter geeft dat ook eerlijk toe, dat niet het aantal vrijwilligers het probleem was/is. Maar wel de risico’s die aan dergelijke evenementen verbonden zijn. Vooral op financieel vlak.

  Dergelijke evenementen organiseren zonder juridische kennis-achtergrond,zonder juridische steun, is de dag van vandaag niet meer mogelijk.
  Daarom dat ik soms inlichting vraag aan bevoegde-juridische personen.
  Want hoe kan dergelijke problemen “oplossen” zonder achtergrond kennis, zoals voorval Mondial COM Portugal.
  Ook de reden waarom bij ander onderwerp zo vanleer trok. Omdat ik al wist dat Vogelmarkt Zwolle ermee stopt. Volgens bepaalde bron was dit al beslist eind 2017.
  Maar nogmaals een bewijs dat op sommigge vlaken de vogel hobbyisten niet zijn megeévolueerd (het zogenaamde kanariebeleid).

  Vogelmarkt Zwolle had toch de goedkeuring van hun vogelbond. Wat er op neer komt dat die vogelbond toezicht hield. Waarom dan daar niet ten rade gaan, niet nu, maar veel eerder.
  Mag toch aangenomen worden dat die grootste vogelbond wel over een jurist beschikt.

  Maar als EU verordening zegt dat een gezondsheidscertificaat, trabsportvergunnind, etc, verplicht is, dan kan die jurist dit alleen maar beamen.
  Wat Polen betreft, is een van de strengste bij dieren-vogelevenementen.
  Vogelbond italie heeft zonet toelating gekregen voor/bij grootste vogelevenement van Italie, misschien wel van Europa. Maar hebben wel verschillende aanpassingen doorgevoerd. Zoals vogels binnen brengen de dag ervoor. Worden s’nachts samen met bevoegde personen allerhande controles uitgevoerd? etc. Mogen tijdens de dag zelf geen vogels meer worden binnen gebracht.

  • Financieel is niet het probleem de vrijwilligers ook niet wat wel speelt is de verantwoording en dat je aansprakelijk bent mocht er onverhoopt iets gebeuren. En het is ook niet eind 2017 beslist hebben deze beslissing afgelopen september genomen. Velen hebben totaal geen idee wat er komt kijken om een evenement van deze omvang te organiseren secretaris en voorzitter van de marktcommissie besteden meer dan 100 uur per markt aan de voorbereiding en dat als vrijwilliger naast ons werk. De markt is in 34 jaar uitgegroeid tot een evenement van omvang en ongekende grootte.
   Harm de Graaf (tot en met september voorzitter van de markcommissie)

  • Dat de marktvoorzitter(eerlijk?) toegeeft dat niet het aantal vrijwilligers het probleem was/is strookt niet met de berichtgeving op de site van de vogelvriend,daar staat vermeld dat de marktvoorzitter en secretaris zich niet beschikbaar kunnen stellen en door de verantwoording die deze organisatie vergt zich maar één lid zich heeft aangeboden. Juridische kennis is inderdaad onontbeerlijk het contract afsluiten met Libéma is al uitermate complex laat staan de wetgeving dierenwelzijn e.d.

   • Klopt.

    Maar bekijk het bericht van de marktvoorzitter op/bij Nederlands vogel-parkieten forum.
    Stel ……….
    Stel ……….
    Stel ……….
    Stel ……….

    Dit is toch het meest geloofwaardig van al, of niet soms.
    In het verleden hebben verschillende personen op fora’-forums de marktvoorzitter en of andere verantwoordelijken daar meermaals op gewezen dat bij dergelijke evenementen “enorme” risico’s aan verbonden zijn. En die steeds maar toenemen.
    Neem nu de toename van eigenaars die hun dieren-vogels verzekeren.
    Welk bedrag moet kan de organisatie daar tegenover plaatsen (verzekerd bedrag).

    Die stel ……… is ook van toepassing op/bij COM Mondial 2019 Zwolle.

    één uit het bericht stel ……… marktvoorzitter.

    Stel er breekt tijdens COM Mondial 2019 Zwolle een besmettelijke dierziekte uit (vogelgriep) en er komt een vervoersverbod… wat dan?
    Dat vervoersverbod hoeft daarvoor niet in Nederland van kracht zijn, maar bijvoorbeeld Belgie en of Duitsland. Landen die door buitenlandse deelnemers als doorreis worden gebruikt.
    Bij vogelmarkt Zwolle zijn de vogels maar één dag aanwezig, terwijl bij COM Mondial 2019 Zwolle de vogels meerdere dagen aanwezig zijn. Waardoor de risico’s nog groter zijn.

    één van de problemen zijn de finaciéle waarde van de aanwezig vogels. Wie bepaald dit?
    Zelfs nu zijn er nog gerechtelijke discussies vanwege voorval COM Mondial Portugal. Vooral bij vogels die door eigenaar verzekerd zijn.
    Verzekering betaald de eigenaar uit, maar via juridische-gerechtelijke stappen eist de verzekering het uitbetaald bedrag, of minstens een deel ervan terug via organisatie-verantwoordelijke(n).
    Verantwoordelijke(n) die meermaals vrijwilligers zijn.

    Jaren heb ik mede gestreden voor statuut vrijwilligers.
    Gelukkig is men na meer dan 10 jaar daar in geslaagd.
    Neem nu als voorbeeld vrijwillige seingever bij wielerwedstrijd. Welke risico’s waren daar niet aan verbonden bij dodelijk ongeval, wanneer die vrijwillige seingever mede verantwoordelijk wordt gesteld?

 3. zou een mogelijkheid kunnen zijn dat er een commerciële instantie zich er mee in kan laten,
  Een tuinbeurs organiseren kan er ,een lanbouwbeurs,een snuffelmarkt,een popconcert .een jumping ,en vele andere zaken,
  Met deze gegevens moet men toch ook deze vogelmarkt in stand kunnen houden.
  Met een 10.000 bezoekers , en het parkeergeld en de standplaatsen ,en de horeca, moet er toch iets te behalen zijn,
  Een ieder zal een bijdrage kunnen leveren , lijkt mij dat een tuinbeurs minder bezoekers trekt.

 4. Ja het binnenbrengen van vogels in italie een dag ervoor binnen brengen heeft goed gewerkt, je hoeft niets te verkopen de volgende dag,
  Want het is al weg,
  En als polen zo humaan met dieren omgaat ,is omdat wij onze pelsdierensector daar onderbrengen.
  Daar hebben ze betere controle ? Hebben ze bij de overheid al geregeld ,de rechters eruit ? En vrienden erin.

 5. Ben het met de j.Elsen eens ,dat zonder een juridische ruggespraak of afgrendeling ,er niet veel meer mogelijk is,ja ook de vogelbond heeft een jurist ,nog niet lang ,maar wel één die op de hoogte is van het wel en wee ,ook met betrekking tot de pos en neg lijst .
  Deze heeft de vorige lijst die onderbouwt was met Wikipedia gegevens ? En onderbouwing ? Van een opvang uitheemse dieren ,van tafel geveegd.
  Nu maar hopen dat zij ook iets kan betekenen voor dit soort evenementen.
  Het besturen ,en organiseren, kan in nederland niet meer zonder verzekeringen en juristen,
  Of het nu sportvereniging is ,of een organisatie voor dit soort evenementen.
  Als voormalig voorzitter van een sportclub, weet je niet meer of je met een club bezig bent ,of met je in te dekken ,tegen allerlei mogelijk onheil.

 6. Als die jurist van de vogelbond die op de hoogte is van het wel en wee. Dan weet die juriste ook dat de organisatie zich onder andere moet houden aan EU verordeningen wat betreft gezondheidscertificaat, transport-vervoersvergunning, Cites-EU certificaat. Bij vorige Zwolse vogelmarkt zijn er verschillende vogels in beslag genomen. Doorgaans gaat het om/bij voorafgaande onderzoeken, en of “klokkenluiders”. hadden te maken met vogelverkopers die ofwel afkomstig waren uit beschermde gebieden-streken vanwege vogelgriep. Maar vooral vanwege ringplicht en de bijhorende Cites-EU certificaat (kopie vogels Bijlage A-B). En die in het bezit moet(en) zijn van de organisatie.
  Is ook van toepassing bij COM Mondial 2019 Zwolle. Als dergelijke formulier(en)-kopie(en) niet aanwezig zijn dan mag-mogen die vogels die voorkomen op/bij Bijlage A-B niet deelnemen aan het vogelevenement. De problemen doen zich vooral voor bij vogels die voorkomen op/bij Bijlage B en van in het verleden Bijlage X (geen ringplicht, maar wel aan te raden).
  Geen ringplicht betekent dergelijke vogels komen niet in het openbaar, worden niet verhandeld, blijven op hun geboorteplaats (is er geen overdracht).
  Maar wel aan te raden (geregistreerd) betekent: dergelijke vogels komen in het openbaar, worden wel verhandeld, blijven niet op hun geboorteplaats (is er een overdracht).

  Die problemen zullen zich ook voordoen bij COM Mondial 2019 Zwolle.
  Hoeveel Nederlandse vogel hobbyisten zullen er nu wel deelnemen die anders niet deelnemen, die in het verleden (buitenland) niet deelnamen.
  Heel wat van hen zijn niet op de hoogte wat betreft Cites-EU-certificaat vogels Bijlage B en of Bijlage X (registratieplicht). En dit met alle gevolgen van dien.

  De NBvV had al lang die vogel hobbyisten op de hoogte moeten brengen. In plaats van bij inschrijving in november.
  Hoeveel tijd blijft er dan nog over om de nodige formaliteiten aan te vragen, laat staan tijdig in het bezit te hebben. Want als je dergelijke formaliteiten niet in je bezit heb, kan je er ook geen kopie van maken.

  En dat wordt het hoofdbestuur NBvV verweten door/bij vogel hobbyisten binnen de EU.
  Geen of bijna geen informatie wat de vogel hobbyisten aanbeland.

 7. De Heer J Elsen weet schijnbaar niet dat alle vogels die er op de COM komen eigen kweek vogels zijn en dat deze vogels vrij in Nederland verplaatst mogen worden zeker de gangbare soorten als een kapoetsensijs en groene kardinaal. We kunnen trots zijn op de NBvV die een dergelijk evenement organiseren en op de mensen die hier veel vrije tijd aan besteden. Kritiek leveren is wel heel eenvoudig de mensen die het beter weten staan altijd aan de kant.

 8. In de wandelgangen gehoord dat de markt een doorstart gaat maken.

 9. Zie informatie IjsselHallen Zwolle-evenementen.
  Nieuwe start:
  23 februari 2019
  Zwolse vogelmarkt.

  (www.zwollevogelmarkt.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *