dinsdag 25 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Eerste visarend in Nederland geboren

Eerste visarend in Nederland geboren

Voor het eerst in lange tijd is er in Nederland een visarendjong uit het ei gekropen in de Biesbosch. Beelden van het jong zijn er nog niet, maar volgens Staatsbosbeheer is aan het gedrag van de ouders is te zien dat er een of meerdere eieren zijn uitgekomen.

Dat visarenden broeden en jongen krijgen in Nederland is een unicum, zegt Staatsbosbeheer. Normaal gesproken broeden de vogels vooral in Noordoost-Europa en komen ze alleen in ons land als ze op doorreis zijn naar hun overwinteringsgebieden in Afrika.

Dat de dieren nu in Nederland broeden, ligt vooral aan het feit dat er geschiktere leefgebieden voor de vogel komen. Uitbreiding van het natuurgebied de Biesbosch, in combinatie met voldoende vis en genoeg rust, hebben er vermoedelijk toe bijgedragen dat hier jongen ter wereld zijn gekomen.

Dat de visarend in Nederland komt broeden, bewijst het succes van het natuurbeleid, zei boswachter Thomas van der Es vorige maand in Trouw. “De Biesbosch is de afgelopen twintig jaar bijna in oppervlakte verdubbeld. Waar eerst bouwland was, staat nu ondiep, helder water vol met vis. Dat trekt stoere beesten aan, zoals de visarend, die aan de top van de voedselketen staat.”

bron: Trouw
foto: eerder gepubliceerd

De visarend, waarschijnlijk vlak voor zijn duik naar een grote vis
De visarend, waarschijnlijk vlak voor zijn duik naar een grote vis

Bekijk ook

Verstoten moedervogels echt jongen die naar mens ruiken?

Vogeltjes die uit het nest zijn gevallen, moet je nooit oppakken. Want, zo gaat het ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *