zondag 8 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Eerste lepelaars uit ei gekropen langs A200 bij Haarlem (video)

Eerste lepelaars uit ei gekropen langs A200 bij Haarlem (video)

HAARLEM – Beschuit met muisjes voor de lepelaarskolonie achter het tankstation langs de A200 tussen Haarlem en Halfweg: afgelopen weekend zijn de eerste lepelaars uit het ei gekropen.
Dat meldt Landschap Noord-Holland vandaag. De natuurorganisatie volgt het wel en wee van de lepelaars via twee webcams, die de ontwikkelingen in het nest van afgelopen weekend goed in beeld hebben gebracht.

Van oudsher broeden lepelaars in Nederland in het Waddengebied, maar omdat het daar wel erg druk werd, wijkt een kolonie sinds een jaar of vijftien uit naar De Liede, waar ze zich ieder voorjaar te midden van een kolonie blauwe reigers tijdelijk vestigen.
Bomen
In tegenstelling tot in het Waddengebied – waar ze hun nest bij voorkeur op de grond bouwen – broeden de lepelaars langs de A200 hun nageslacht in bomen uit. Daar voelen ze zich veilig, en is hun gebroed goed beschermd tegen eventuele roofdieren.
In februari meldde Landschap Noord-Holland dat de lepelaars zich dit jaar bijzonder vroeg hadden gemeld. Dat zou te maken hebben met de zachte winter, want al in februari bereikte de temperatuur recordwaarden.
Wandelroute en webcam
Voor liefhebbers die de vogelaars met eigen ogen willen bewonderen, zijn er speciale fiets- en wandelroutes uitgezet. Voor wie liever vanuit z’n luie stoel van de lepelaars geniet, staan de webcams van Landschap Noord-Holland aan.

bron:nhnieuws.nl

Bekijk ook

Vogelhospitaal Naarden sluit deuren omdat NVWA na tientallen jaren wakker wordt ?

NAARDEN – Vogelhospitaal Naarden heeft per direct de deuren gesloten. De maatregel volgt nadat de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *