zaterdag 30 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Eerste kuiken van doodgeschoten ooievaar komt uit ei

Eerste kuiken van doodgeschoten ooievaar komt uit ei

HERWIJNEN – Het is een aandoenlijke tafereel op de keukentafel van de ooievaarsopvang in het waaldorp Herwijnen. Piet van Andel geeft wat aanwijzingen aan een zachtjes piepend ooievaarskuiken dat uit z’n ei wil kruipen en een klein gaatje in de schaal heeft gepikt. „Kom maar. Je bent welkom”, zegt hij zachtjes.
Ook de andere eieren van de ooievaar die in De Lutte werd doodgeschoten, waarvan de kuikens nog in ontwikkeling zijn, hebben Piets volle aandacht. Allemaal worden ze omgedraaid en lichtjes besproeid met wat water. „Dat bevordert het uitkomen”, legt de vriendelijke ’ooievaarsredder’ uit.
„Maar ook nu de eerste het ei aangepikt heeft, duurt het nog een tijdje voordat het kuiken er helemaal uit is. Dat vergt veel energie voor zo’n jonkie en de natuur laat zich gewoonweg niet vertellen wat het moet doen.”
Op het aanrecht van de keuken waarin de broedmachine de meest prominente plaats inneemt, staan beschuit met muisjes klaar. „Zowel blauwe als roze”, glimlacht de besnorde Herwijner breeduit. „We weten immers nog niet wat het jong is, een jongetje of een meisje. En inderdaad, ooievaars zijn ook gek op muizen. Maar deze zijn toch echt voor onszelf.”

’Rotzakken!’
Wie ook het succes van de redding even meeviert en een kopje koffie met beschuitje neemt, is de voormalige KLM-vlieger Kees Vos. Hij blijkt degene die de zorgzame vogelliefhebber Piet een viertal decennia geleden de kneepjes van het vak geleerd heeft. Over zijn eigen achternaam: „Ik heb niks tegen vossen. Lieve beestjes. Ruimen de boel mooi op. Maar kraaien? Daar heb ik dan ook een gruwelijke hekel aan. Die maken alles kapot. Echte rotzakken”, benadrukt de allang gepensioneerde Kees.
„Dan gaat er eentje met een ooievaar lopen kloten, om deze van z’n nest te verjagen. Een andere denkt dan: de eitjes zijn voor mij.”

Overbodig?
Kees zegt dat zijn ’bemoeienis’ goeddeels overbodig is geworden en dat het reddingsactie van de Nederlandse ooievaar, dat eind zeventiger jaren startte, als geslaagd omschreven dient te worden. Destijds waren er volgens hem nog maar veertien broedende paartjes in het land. „Inmiddels zitten we op iets meer dan duizend. Da’s toch een hele vooruitgang?”

Het duurt even voordat een kuiken daadwerkelijk uit het ei kruipt.
Het duurt even voordat een kuiken daadwerkelijk uit het ei kruipt.Ⓒ RIAS IMMINK
Zijn makker Piet is een stuk kritischer: „Dat is pas na bijna vijftig jaar gelukt, dat aantal. Weliswaar zijn er successen geboekt, wat mij betreft hebben we nog wel een hele weg te gaan. Bijvoorbeeld wat het aantal broedplaatsen aangaat. Die zijn nog steeds zeer beperkt en daar mag nog wel iets aan gedaan worden.”

Geruchten
Dat deze ooievaarskuikens überhaupt nog het levenslicht mogen zien kan linea recta op het conto van zowel Piet als Vogelwerkgroep Losser worden geschreven. Beiden kwamen tot de conclusie dat er niets anders opzat, nadat het ooievaarsmannetje op zijn nest in De Lutte doodgeschoten was en diens vrouwtje niet in haar eentje voor het prille broedsel kon zorgen. „We hebben echt álle scenario’s doorgenomen, ook bijvoeren bijvoorbeeld, maar het weghalen van de eieren was het enige dat haalbaar en dus het beste bleek.”

Hoewel er in en rond het Overijsselse grensdorp allerlei geruchten de ronde doen over de identiteit van de dader en diverse namen genoemd worden, is diegene nog niet opgepakt. Volgens de politie is het onderzoek naar de schietpartij nog in volle gang. Zowel de grondeigenaar van het beschoten ooievaarsnest als de Losserse vogelbeschermers hebben aangifte gedaan.

bron: Telegraaf.nl

In volle vlucht

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *