dinsdag 26 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Eerste kraanvogel uit ei bij Oldeberkoop, opzichter kan wel dansen

Eerste kraanvogel uit ei bij Oldeberkoop, opzichter kan wel dansen

In natuurgebied de Delleboersterheide bij Oldeberkoop vliegt een jonge kraanvogel rond. Een beetje onhandig nog. Het dier is inmiddels ruim tien weken oud.
Natuurorganisatie It Fryske Gea is blij met de jonge kraanvogel, de eerste die uit een ei is gekropen op de Delleboersterheide. Kraanvogels broeden al enige tijd in onder meer het Drents-Friese Wold, het Fochtelooërveen en het Dwingelderveld.
It Fryske Gea ziet het broedgeval als ‘een groot compliment’ voor de Delleboersterheide. Het gebied is nat en rustig genoeg en heeft voor kraanvogels voldoende voedsel te bieden, zoals grote insecten en kikkers. De natuurorganisatie noemt de kraanvogel ‘een keurmeester voor natuur’.

Onhandig
Na tien weken kunnen kraanvogels al vliegen, maar nog niet heel goed. Eerst gaat dit vrij onhandig, aldus It Fryske Gea, maar al snel boekt de jonge vogel vooruitgang. Vliegend is het jong veel minder kwetsbaar, omdat het dan beter kan vluchten voor gevaar.
Opzichter Tom Jager zag de kraanvogels in april ‘dansen’ – zoals dat heet – en kon dat zelf vervolgens ook wel, zo blij was hij. Volgens Jager komen kraanvogels vaak terug op hun eerste broedplek. ,,Hopelijk is dit eerste jong een opmaat tot een kleine populatie kraanvogels’’, zegt hij.

It Fryske Gea roept geïnteresseerden op afstand te houden en op de paden te blijven. De dieren houden van rust en zijn prima te bekijken met een verrekijker.

bron:lc.nl

Vraag is natuurlijk of de opzichter ook zo mooi danst als de kraanvogel.

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

1 opmerking

  1. Beschuit met muisjes ,lusten kraanvogels ook wel ,al zullen ze andere muisjes eten als wij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *