woensdag 27 mei 2020
Homepage | overige | Eerste gansjes al gespot bij de Houtzaagmolen in Lombok

Eerste gansjes al gespot bij de Houtzaagmolen in Lombok

Een foto van twee ganzen met jongen midden in de winter is naar ons gestuurd door Erik Emke. Hij vroeg zich af of deze jongen bij de Houtzaagmolen in Lombok er niet wat vroeg bij waren voor de tijd van het jaar.
Medewerkers van de molen laten aan DUIC weten dat zij ook verrast te zijn door de ganzenfamilie die elke dag heen en weer waggelt tussen de Munt en de Molen. Het blijkt om Nijlganzen te gaan.
Navraag bij de Vogelopvang leert dat Nijlganzen het hele jaar door jongen kunnen krijgen en dat deze situatie niet uitzonderlijk is. “Het komt regelmatig voor dat ganzen en eenden ook in de winterperiode nog jongen krijgen. De winter is natuurlijk een moeilijke periode voor hen om hun jongen groot te brengen, dus met recht maakt men zich dan zorgen. Gelukkig gaat het regelmatig wel goed,” zegt Katja Krediet, bestuurslid bij de Vogelopvang.
“Wij adviseren in principe altijd om de vogels te laten zitten, zolang de ouders er nog bij zijn. Het is het beste voor de jongen om gewoon in het wild op te groeien en de ouders moeten een eerlijke kans krijgen om dat te doen. Het vangen van de vogels is geen eenvoudige klus en veroorzaakt veel stress. Als ergens jonge eendjes of gansjes zonder ouders worden gevonden, hebben ze wel zo snel mogelijk opvang nodig,” aldus Krediet.
Tot slot laat de opvang weten nooit een vogel af te wijzen. “Dus als voorbijgangers zich echt zorgen maken en het idee hebben dat het niet goed gaat, kunnen ze de vogels bij ons brengen. Wij zullen de vogels altijd opvangen en zo goed mogelijk verzorgen.”

bron:duic.nl
foto:“Alopochen aegyptiacus -GaiaPark Kerkrade Zoo-8a” by Gérard van Drunen – wikimedia.org

Nijlgans met jongen; op deze foto niet in de winter
Nijlgans met jongen; op deze foto niet in de winter

Bekijk ook

Hoe slapen vogels?

“ Je hoort ze ‘s morgens vroeg en ‘s avonds voor zonsondergang maar hoe slapen ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *